IT-BITEN Vårdtjänster på internet

04.03.2016 kl. 09:15
Som ni märkt då ni läst den här kolumnen, kan man använda datorer och internet till det mesta. Det gäller även hälsa och sjukvård, man kan bl.a. granska sina sjukvårdsuppgifter på internet och hitta information om hälsa och sjukdomar och följa med sitt hälsotillstånd med en app på telefonen.

Många av er kanske redan använt Kanta-tjänsterna www.kanta.fi/sv/ som FPA har utvecklat för hälso- och sjukvården och som bl.a. omfattar den elektroniska recepttjänsten och det elektroniska patientdataarkivet. E-recepten kräver inte dator för att användas och de flesta av er kommer säkert att använda dem oberoende om ni är datoranvändare eller inte. I praktiken betyder det att läkaren skickar receptet i elektronisk form till apoteken, där medicinen fås med FPA-kort eller ID-kort. Men om du t.ex. har bankkoder för att styrka din identitet kan du besöka Mina Kanta-sidor för att se alla dina tidigare recept och även dina övriga hälso- och sjukvårdsuppgifter. Samma information kan också hälsovårdspersonal och läkare utnyttja oberoende plats om du gett tillåtelse till det via Mina Kanta-sidorna.
På Mina Kanta-sidorna kan du också göra viljeyttringar elektroniskt. Du kan ta ställning till om dina organ, vävnader och celler får användas efter dödsfall för behandling av en annan människa. Du kan också uttrycka din vilja i fråga om vården av dig i framtiden om du då av någon orsak inte själv skulle kunna delta i vårdbesluten. Det här är något som hoppeligen fungerar bättre inom en snar framtid, ännu är nämligen viljeyttringarna som sparas elektroniskt inte tillgängliga för alla hälso- och sjukvårdsenheter, vilket man ju skulle tro är fördelen med att spara dem där. Det rekommenderas därför att ännu skriva ut dem och distribuera som tidigare. Mera information om vårdvilja hittar ni t.ex. på Kotkanejdens pensionärers webbplats http://kotka.spfpension.fi/aldrastryggt/vardvilja/.

Förutom att granska sina hälso- och sjukvårdsuppgifter blir det allt vanligare att man själv mäter och följer med sitt hälsotillstånd med en app (program som man installerar på t.ex. en smarttelefon eller pekdator). Man kanske mäter steg med ett armband eller vikten med en våg som är ansluten till appen på smarttelefonen. Svenska pensionärsförbundet har, som ni kanske läste om i senaste nummer av God Tid, inlett samarbete med Wellmo som erbjuder en av dessa appar. Wellmo-appen erbjuds åt alla medlemmar som har en smarttelefon och vill pröva på att börja bokföra steg, välmående, vikt, sömn, midjemått osv. Skicka epost med namn och förening till wellmo@spfpension.fi för att få en inbjudan att börja använda Wellmo. 
En del privata hälsovårdsföretag använder redan den här typens mätningar i vården, så kanske det i framtiden blir vanligare med sådan kontinuerlig mätning som patienten gör för att i ett tidigt skede upptäcka förändringar i hälsotillståndet. En annan sak som jag nyligen stött på inom den privata sjukvården är en chatt-funktion (utbyte av korta skrivna meddelanden) för att rådfråga läkare när som helst under dygnet. 

Så länge man inte kan chatta med hälsocentralen kan man naturligtvis använda Google för att söka information om en sjukdom, men risken finns då att man hittar oriktig information av lekmän. Ofta hittar man dessutom just det man söker, så man kanske förstärker en felaktig uppfattning som man redan har. Det krävs alltså en kritisk inställning då man bedömer innehållet på internet även i det här fallet. Ett säkrare sätt är att söka på någon webbplats man litar på. 
Två rikssvenska tjänster, vars webbplatser man kan använda även om alla tjänster och vårdpraxis naturligtvis inte gäller Finland, är vårdguiden på www.1177.se och hälsoportalen på http://www.netdoktor.se. På de här sidorna kan man leta i artiklar efter fakta och råd om sjukdomar och hälsa eller ställa frågor utan att berätta vem man är.
På tal om försiktighet och källkritik, rekommenderas aldrig att köpa mediciner på internet, det är en av få saker man inte kan göra på internet!

Robert Riska
It-koordinator

Markus West

ANNONSER