Vi blir bara flera – och aktivare

11.12.2015 kl. 09:00
LEDARE # 9 Ett år med ovanligt stor aktivitet i vårt förbund närmar sig sitt slut. Vi har redan fått över 1400 nya medlemmar det här året, vilket ingen annan finlandssvensk organisation kan ha fått. Att vi ständigt får nya medlemmar är väl det bästa beviset på att vår verksamhet uppskattas.

Vid sidan av verksamheten är den goda och positiva stämningen mycket viktig bland både gamla och nya medlemmar.  Ett stort tack till alla våra aktiva medlemmar och föreningar. Det är ju ni alla, som i hög grad formar bilden av oss och det vi gör, och som därmed lockar andra med. 


Av naturliga skäl har vi också en stor avgång, som de flesta år är mer än hälften av antalet nya medlemmar. Ytterst få lämnar oss av missnöje med vår verksamhet, vilket också är ett mycket gott tecken.


Redan rätt länge har vi haft 20000 medlemmar som ”mellanmål”. Med en god slutspurt under det här året kan vi nå dit. Antalet medlemmar är ändå inget självändamål. Vi blir ständigt flera så länge vår verksamhet uppfattas som meningsfull och när vi trivs tillsammans. Som alla andra organisationer har vi svårare att få yngre med i våra föreningar, också om vårt problem är, så att säga, på en högre nivå. När andra organisationer har svårt att få nya medlemmar i åldern 20 – 30 har vi svårare att rekrytera i åldern 60 – 70. Då vi lever allt längre är det inte helt ovanligt att vi har både föräldrar och deras barn som medlemmar. 


När vi väl anpassat oss till livet som pensionär tycker säkert de flesta att livet är ganska gott. Medan hälsan är god och aktiviteterna är många, vill alla ändå inte se sig som pensionär. Ordet pensionär har tyvärr ännu en felaktig framtoning. Alltför många tänker sig pensionären som en gammal dam med rullator, vilket bara är en liten del av sanningen. (Vi gubbar antas förmodligen vara gaggiga – eller redan döda – vilket ju också är sant, men bara till en del.)


När allt flera är deltidspensionärer, suddas den tidigare så klara gränsen mellan arbetsliv och pension ut. Många tycker nu att ordet seniorer bättre beskriver målgruppen för vår verksamhet. Vår förening i Ingå har redan dragit slutsatser och ändrat namnet till Ingå Seniorer r.f. Våra föreningar för dem som jobbat vid Hanken och Hufvudstadsbladet har väl alltid haft ordet seniorer i namnet. Flera föreningar har använt sin kreativa fantasi när namnet på föreningen skapats, som t.ex. Trivselklubben, ETTAN, Festingarna, Milstolpen, PIKT, Nygammal och VIPS vid sidan av eller delvis härlett från ortsnamnen. Också vårt förbund har säkert i något skede anledning att överväga namnfrågan och då också ge utrymme för den kreativa fantasin.


Ordförandeskapet i Pensionärsförbundens intresseorganisation (PIO, EETU på finska) det här året har gett oss mycket arbete. Pio har ingen egen organisation, och det roterande ordförandeskapet innebär att ansvaret långt vilat på oss det här året när det gäller intressebevakningen på riksnivå. Vår organisation avviker också från de andra förbundens. Vi har fyra regionala ombudsmän med uppgift att stimulera och stöda föreningarna. De andra förbunden har ett starkt centralkansli, men inga anställda, regionala ombudsmän. Med personalresurserna koncentrerade till verksamheten bland medlemmarna och föreningarna, räcker de inte alltid till för den viktiga intressebevakningen på riksnivå. Nu har förbundet inte råd att anställa flera, men när vårt förbund om fem år har ordförandeskapet på nytt, borde vi ha någon anställd med ansvar för frågor kring intressebevakningen. Vi har en kommitté, som består av förtroendevalda, och den har gjort ett mycket gott arbete, men vi måste lära oss att bättre utnyttja de breda kunskaperna hos våra medlemmar när det gäller pensionärernas livsvillkor och intressebevakningen.


Våra relationer till beslutsfattarna förbättras också hela tiden. Inför regeringsbildningen framförde vi våra åsikter om att en höjning av garantipensionen och en förbättring av situationen för nårståendevårdarna bör prioriteras. Båda våra förslag finns noterade i regeringsprogrammet. Senare har vi krävt att förslaget som innebär sänkningar av bostadsbidraget till pensionärer inte förverkligas, som regeringen först tänkte sig. Regeringen har nu dragit tillbaka det förslaget, såsom vi föreslagit. I alla intressebevakning är det viktigt att ha en klar prioritering och goda argument. En lång kravlista noteras inte på samma sätt som några få väl genomtänkta förslag till förändringar. 
Trots att vi alla är jäviga tror jag att vi är eniga om att vi snart har ännu ett framgångsrikt år bakom oss. I de tecknen är det gott att fira jul och se fram emot ett nytt intressant och aktivt år i vårt förbund.


Ole Norrback
förbundsordförande


Markus West

ANNONSER