Ta vara på de äldres kunnande i beslutsfattandet!

04.06.2015 kl. 23:38
Verksamhetsledaren # 5 Under vintern och vårvintern har många medlemmar i förbundets pensionärsföreningar efterlyst utbildning och stöd för äldrerådens medlemmar.
Tisdagen den 2 juni ordnade Svenska pensionärsförbundet ett välbesökt Äldrerådsseminarium i Vasa. Drygt 80 personer från Karleby i norr till Kristinestad i söder mötte upp för att dryfta äldrerådens roll i kommunerna.

Under vintern och vårvintern har många medlemmar i förbundets pensionärsföreningar efterlyst utbildning och stöd för äldrerådens medlemmar.
Tisdagen den 2 juni ordnade Svenska pensionärsförbundet ett välbesökt Äldrerådsseminarium i Vasa. Drygt 80 personer från Karleby i norr till Kristinestad i söder mötte upp för att dryfta äldrerådens roll i kommunerna.
Karolina Wickholm, sakkunnig på Finlands Kommunförbund inledde dagen med ett anförande om kommuninvånarnas delaktighet, deltagande och påverkningsmöjligheter. – Det är viktigt att skapa olika kanaler för medborgarnas inflytande och påverkan. Kommuninvånarna bör ges möjlighet till tidig insyn i beslutsfattandet.
Gösta Willman, stadsdirektör i Nykarleby, konstaterade i sitt inlägg att äldreråden har en given plats i kommunerna.
– Det behövs specialorgan som driver särintressen.

Deltagarna fick också ta del av erfarenheter från Borgå och Närpes. Björn Sundqvist, ordförande för Borgå svenska pensionärsförening och stadens äldreråd konstaterade att äldrerådet har en stor funktion.
– Borgå har idag en befolkning på 50 000 invånare och om några år är vi snart 15 000 personer över 65 år. Äldrerådets uppgift blir allt viktigare och vi måste få en bredare verksamhet, vi måste bli aktivare och delta i diskussioner kring planering, byggande, kultur och fritid.
Äldrerådet i Närpes har verkat sedan år 2002. I början av år 2014 tillsatte man ett arbetsutskott bestående av ordförande och sekreterare samt två medlemmar. Avsikten med arbetsutskottet är att det ska kunna reagera snabbt, hålla kontakt med tjänstemän samt förbereda större ärenden. I Närpes upplever man att äldrerådet fått större tyngd under de senaste åren.
– Men det gäller att ha framförhållning och också vara lite framfusig, säger Gun Forsman, ordförande för äldrerådet. För att strukturera och konkretisera äldrerådets arbete har man tagit i bruk en årsklocka där man satt ut tydliga mål för verksamheten samt definierat ärendena, åtgärderna, genomförandet och utvärderingen.

Under seminariedagen fördes också livliga diskussioner kring vilka konkreta frågor äldreråden ska prioritera och hur äldreråden kan maximera sitt inflytande i kommunerna. Det rådde stor enighet bland seminariedeltagarna kring båda frågeställningarna. 
Äldreråden bör prioritera boendefrågor, hälsa och sjukvård, men även frågor gällande byggande, trafik, kultur, fritid, upphandling och information. En viktig uppgift för äldreråden är också att motverka åldersdiskriminering och ensamhet.
Beträffande inflytande vill man bli hörd i frågor som berör äldre, men det betonades också att äldreråden själva måste vara aktiva och skapa kontakter till tjänstemän och politiker men också till medierna och tredje sektorn. 

Äldrerådsseminariet kommer med all sannolikhet att få en uppföljning under hösten och under nästa år. 
Mera information och material från Äldrerådsseminariet finns på Svenska pensionärsförbundets hemsida www.spfpension.fi

Trevlig sommar!
Berit Dahlin
verksamhetsledare

ANNONSER