Att vara gammal på sommaren

30.08.2013 kl. 05:20
Ta i så mycket som är lämpligt och hälsosamt men acceptera att du inte behöver eller får göra allt som du brukade göra, rekommenderar Håkan Hellberg i sin kolumn i God Tid 6.


Inledningen på sommaren kan vara riskfylld särskilt för medelålders eller äldre herrar, som överskattar sina krafter. En hälsoundersökning för en tid sen visade en ökning av antalet hjärtinfarkt och stroke (slaganfall) i slutet av maj och början av juni, d.v.s. den tid då båtarna och bryggorna skall ut och kanske träd fällas på sommarstugans område. Många av oss bygger upp konditionen under sommaren men höstens goda form varar inte alltid till våren men måste byggas upp igen.
   Sommarens påfrestningar börjar ofta med resan till semesterorten och stugan. Ta god tid och kör inte vid dåligt väder. Om ni är två skall ni byta chaufför ibland. Alla fruar och partners bör se till att de har körkort och kan köra. Det händer att nyblivna änkor finner sig utan kommunikation ”om gubben alltid körde”.

Sommarvistelsen betyder för många mycket mera lyftande och bärande än under vinteråret. Igen en risk att man överskattar sin förmåga och får envisa ryggbesvär som följd. Man kan minska på belastningen genom att bara ta ett halvt eller 2/3 ämbar vatten eller på motsvarande sätt minska på bördan om inte andra och yngre bärare är tillgängliga.
   När vi blir äldre möter vi förr eller senare en gräns när det inte går att klara saker som man ”alltid” har gjort själv. Då gäller det att övervinna tröskeln för att begära hjälp av andra. Vi karlar har nog här en högre tröskel att övervinna än ni kvinnor skulle jag tro.

Den viktigaste attitydförändringen är att börja betrakta det som en välsignelse att inte längre behöva göra allting själv. Att någon annan bär vatten och ved, fångar matfisken, rensar och röker så att abborren kommer färdig till dörren. Att inte tvinga sig att gå med i reparations- och byggnadsarbete om det är för mycket för en äldre kropp, men nöja sig med att vara en extra arbetsledare, till stöd eller förargelse för dem som jobbar. Alla kommentarer om ”hur det var förr” och ”vi brukar inte göra sådär” är inte välkomna alla gånger …
   Ta i så mycket som är lämpligt och hälsosamt men acceptera att du inte behöver eller får göra allt som du brukade göra. Uppskatta erbjudanden om hjälp och fastställ principer för när andra kan/skall erbjuda sin hjälp. Det gäller att på olika sätt hitta fram till vad som är LAGOM.

HÅKAN HELLBERG

ANNONSER