Förbundsnytt

Pensionärsförbundets kansli skickar regelbundet ut medlemsbrevet Förbundsnytt till föreningarna. Förbundsnytt distribueras i pdf-format. Du kan dela med dig av Förbundsnytt till medlemmar som inte använder dator genom att printa ut brevet och ge det till dem.

Senaste Förbundsnytt kan du läsa här nedanför, via den blå knappen kan du ladda ner det senaste och äldre Förbundsnytt i pdf-format.

Till PDF-versionerna

 

FÖRBUNDSNYTT

21.9.2020

Ansökningar till Svenska kulturfonden och Stiftelsen för svensk pensionärsverksamhet i Finland

Ansökningstiden är 1.10-30.11.

Svenska kulturfondens beslut ges före årsskiftet och Svenska pensionärsförbundet kan göra sina utbetalningar genast i början av år 2021.
Ansökningar till Svenska kulturfonden från det sk. Förbundspaketet och till Stiftelsen för svensk pensionärsverksamhet lämnas in senast 30.11.2020. Ansökningsblanketter finns på hemsidorna och kan också beställas från kansliet@spfpension.fi eller tfn 040 5780415.

 

God Tid – extra tidningar

Önskar ni beställa ett lite större antal tidningar av God Tid till t.ex. medlemrekrytering, jippon, mässor...

Kom ihåg att beställa minst 1 ½ vecka innan tidningen utkommer!

Beställningen skickas till verksamhetssekreterare Åsa Andersson, asa.andersson@spfpension.fi

 

It-seminarier

Under hösten ordnar vi it-seminarier som Zoom-möten, man behöver inte anmäla sig utan kan delta med möteslänken som kommer upp i vår kalender (https://spfpension.fi/sv/kalender/) samma morgon som seminariet går av stapeln. Vi spelar in mötena så de går också att följa via vår webbplats både live och när som helst efteråt.

Höstens utbildningar och seminarier:

23 september 2020 kl. 13.00–15.00

It-verktyg: Allmänutbildning – Desky

Tips och tricks för Desky-användare, Ant Simons från Webbhuset presenterar grunderna i användningen av Desky och medlemsregistret.

30 september 2020 kl. 13.00–15.00

It-seminarium: Filma och sända möten på nätet

Under det här it-seminariet visar vi hur man kan filma och sända möten på nätet, vilken utrustning som behövs och vad man behöver tänka på.

14 oktober 2020 kl. 13.00–15.00

It-verktyg: Desky fakturering

I den här utbildningen lär du dig hur faktureringen görs i Desky. Du kan fakturera direkt från medlemsregistret, såväl medlemsavgifter som andra faktureringar i föreningen. Ant Simons från Webbhuset presenterar.

21 oktober 2020 kl. 13.00–15.00

It-seminarium: Cookies, vad är det?

Under det här it-seminariet talar vi om cookies, vad det är, hur det fungerar och vad man borde svara när en webbsida frågar om du vill ha ett kex. Och vad du ska svara om någon frågar om det är tryggt att ta emot ett kex.

28 oktober 2020 kl. 13.00–15.00

It-verktyg: Bokföring med Briox, presentation

Under det här utbildningstillfället ges en allmän presentation av Briox-bokföringsprogrammet, för nya föreningar och nya användare.

4 november 2020 kl. 13.00–15.00

It-verktyg: Bokföring med Briox

Det här utbildningstillfället lämpar sig för de som redan har tagit i bruk Briox-bokföringsprogrammet men vill lära sig mer, du behöver inte vara specialist men det är bra om du varit inne i programmet och kanske har frågor du vill ställa om programmet. Frågor kan gärna skickas på förhand!

11 november 2020 kl. 13.00–15.00

It-seminarium: Första hjälp för dator och telefon

Under det här it-seminariet får du praktiska råd om första hjälp för datorer och telefoner, vad du kan göra själv och hur du kan lära dig mera.

25 november 2020 kl. 13.00–16.00

It-verktyg: Grundkurs i föreningens webbsidor

Under det här utbildningstillfället går vi genom grunderna till programmet DigiStoff, som används för att uppdatera pensionärsföreningens webbsidor. Lämpar sig för nybörjare eller de som vill repetera

2 december 2020 kl. 13.00–15.00

It-seminarium: Radera, ta bort, gå ur

Vi har behandlat mycket om hur du kan börja och pröva på olika tjänster, appar och program. Under det här it-seminariet gör vi motsatsen och talar om hur du kan radera, ta bort appar, gå ut från Facebook, moln och tjänster.

9 december 2020 kl. 13.00–16.00

It-verktyg: DigiStoff fortsättningskurs

Under det här utbildningstillfället lär du dig mer om föreningens webbsidor, om att skapa sidor, lägga in nya moduler och bädda in innehåll från andra sidor. Lämpar sig för dig som redan kan uppdatera webbsidorna.

 

 

ABC-kompendier för telefon, platta och Windows 10

Vi har tryckta versioner av ”Datorns ABC”-kompendierna för Windows 10 och  Android smarttelefoner och pekplattor. För Apples iPhone finns ett nytt kompendium för nedladdning på https://spfpension.fi/abc (kompendium för Apples iPad-pekplatta och Mac-datorer är under arbete och beräknas vara tillgängliga i slutet av september). Också de andra kompendierna finns för nedladdning på samma sida.

De tryckta kompendierna skickas utan kostnad till föreningarna för it-verksamhet, t.ex. för kurser och it-träffar, men i dessa tider kan det t.ex. också vara frågan om att dela ut för självstudier eller kombinerat med distansmöten. Kontakta It-stödperson Andreas Höglund, tfn 040 592 1390, andreas.hoglund@spfpension.fi för att beställa och meddela er postadress.

 

Ansiktsvisir för it-handledare
Vi har beställt ansiktsvisir för it-handledare. Visiren är personliga och kan tvättas med tvål och vatten mellan användning. De ger ett liknande skydd mot smitta som munskydd, men kan vara bekvämare att använda under handlednings- och utbildningstillfällen där man talar mycket. De kan också användas i kombination med munskydd. Om ni har behov av visir i er it-verksamhet kan ni meddela oss (it-koordinator Robert Riska på robert.riska@spfpension.fi eller 040 578 3207), så kommer vi överens hur vi skickar dem till er.

 

Zoom-licenser för distansmöten

Förbundet erbjuder fortsättningsvis föreningarna en licens för Zoom-verktyget för att ordna distansmöten. Licensen kopplas till en e-postadress, tex. ordförandes eller någon annan i föreningen som är den som sedan schemalägger och startar mötet (mötesvärden). Licensen ger mötesvärden möjlighet att ordna obegränsat antal möten med upp till 300 deltagare per möte. Deltagarna i mötet kan använda smarttelefon, platta eller dator för att delta i mötet (de behöver inte licens eller Zoom-konto).

Mera information och instruktioner för mötesarrangören och deltagarna hittar ni på https://spfpension.fi/zoom, bland annat en inspelad utbildning i att ordna möten med Zoom.

Man kan också själv pröva på Zoom utan licens på adressen https://zoom.us men kontakta it-koordinator Robert Riska på robert.riska@spfpension.fi eller 040 578 3207 för att meddela e-postadressen om ni vill ta i bruk det och koppla in licensen.

 

 

Tidigare seminarier

Alla de tidigare seminarierna finns att se via Youtube och hittas via adressen https://spfpension.fi/it:

 

Förbundets INSTAGRAM: pensionarsforbundet

På förbundets Instagram konto kan man se bilder från de evenemang som ordnas runt omkring i våra bygder.

Namnet är: pensionarsforbundet

Om ni vill delta med bilder till förbundets Instagram flöde, meddela it-stödperson Andreas Höglund via mail: andreas.hoglund@spfpension.fi eller tel. 040 5921390.

Bilderna ni bifogar kan vara från möten/evenemang/digitala evenemang som ni har ordnat. På så vis kan andra föreningar ta del av det program ni har ordnat. 

Kolla att personerna som syns på bilderna ha gett tillåtelse att synas på Instagram! 

Om du inte har Instagram kan du följa instruktionerna här nedan:

Du hittar Instagram i appbutiken / playbutiken på din smarttelefon. Då du har laddat ned Instagram och gjort ett användarkonto kan du sen klicka på förstorningsglaset och där ser du ett sökfält där du kan skriva in namnet: pensionarsforbundet.

Då du klickar på namnet (pensionarsforbundet) kommer du till vår profil - Klicka på den blåa följ knappen för att få se våra bilder enkelt i framtiden.

 

 

Ta kontakt

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp med it-frågor i föreningen, vi hjälper per telefon eller med distansmöte!

I norra Österbotten (Vasa och norrut) kan föreningarna utan kostnad anlita it-stödperson Per-Ole Renlund, tfn 040 016 1825, e-post: prenlund@multi.fi

I södra Österbotten och i huvudstadsregionen kan ni kontakta it-stödperson Andreas Höglund, tfn 040 592 1390, e-post: andreas.hoglund@spfpension.fi

I övriga regioner står it-koordinator Robert Riska till föreningarnas förfogande, tfn 040 578 3207, e-post: robert.riska@spfpension.fi

 

Höstens motionskampanj

Svenska pensionärsförbundet ordnar en motionskampanj för sina medlemmar under tiden 1.9-31.10.

Alla former av motion räknas som du kan utöva tryggt utan att utsätta dig själv eller andra för risken att smittas av coronaviruset, till exempel promenader, stavgång, cykling, motionscykling, joggning, gymnastik, boule, golf, trädgårds- och skogsarbete.

För varje 30 minuters prestation får man 1 poäng.

Klipp ur kupongen ur God Tid nr 6 eller ladda ner den från förbundets webbplats, https://spfpension.fi/sv/motion/ eller beställ den från förbundets kansli, kansliet@spfpension.fi eller tfn 040 5780415.

Returnera den ifyllda blanketten till Svenska pensionärsförbundet, PB 129, 00101 Helsingfors senast den 9 november.

Bland alla som returnerat kupongen utlottas ett överraskningspris!

De 20 mest aktiva motionärerna får motions- och hälsoprodukter.

För närmare information kontakta verksamhetsledare Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 5780248.

 

Handbok i boule

Förbundets boulehandbok har sänts till föreningarna.

Handboken finns också på förbundets webbplats: https://spfpension.fi/ovrigt/publikationer/

Handboken kan också beställas från kansliet@spfpension.fi

 

Viktoria bouleprogrammet

Dataprogrammet Viktoria boule har uppdaterats. Ny version finns på www.viktoriaboule.se

Spänst i benen 19-21.11 - musik och rörelse

Kursen är avsedd för gruppledare och motionskompisar inom frivilligarbetet. Deltagarna lär sig att på ett inspirerande sätt förena musik och fysisk aktivitet. Vi aktiverar alla våra sinnen med trygga roliga inomhusaktiviteter ss. balans och benhälsa med musikens kraft, stoljumppa till sång, stolyoga och andra former av motionsmellanmål.  Målsättningen för Spänst i benen-programmet är att stärka skeletthälsan och förebygga fall. Dessutom ingår reflektioner över hur vi kan tillämpa musik och rörelse med dem som har nedsatt syn eller hörsel.

Kursledare: Kitty Seppälä

Kursplats: Lehmiranta, Salo

Förfrågningar till verksamhetskoordinator Inger Holmberg per epost inger.holmberg@spfpension.fi eller tfn 040 5952992.

Kursen är avgiftsfri för förbundets medlemmar och anmälningsblankett finns på förbundets webbplats.

 

Res digitalt med SPF!

Res digitalt med Svenska pensionärsförbundet!

Resor till Alperna, Insjö-Finland, Lofoten och Geiranger i Norge, Castelfidardo Kalabrien i Italien och Riga finns på vår webbplats,

https://spfpension.fi/sv/resor/res_digitalt_med_spf/

 

Undantagsarrangemangen beträffande ordnande av möten för bolag, andelslag och föreningar på grund av coronapandemin fortsätter att gälla till utgången av juni nästa år.

Beträffande omröstnings- och valordningar se www.foreningsresursen.fi eller

https://foreningsresursen.fi/start/article-43349-74828-omrostnings-och-valordning

Statsrådets information: https://valtioneuvosto.fi/sv/-/1410853/bolag-andelslag-och-foreningar-foreslas-kunna-ordna-moten-pa-distans-aven-framover

 

Svenska pensionärsförbundets höstmöte 19.11- fysiskt och digitalt

Höstmötet ordnas både fysiskt och digitalt via Zoom 19.11.

Den fysiska platsen är restaurang Valtatie 30 i Tammerfors. På grund av corona pandemin ryms 50 personer i auditoriet. Fullmaktsgranskning och lunchservering från kl. 11.30, höstmötet börjar kl. 12.30. Höstmötet sänds direkt via förbundets webbplats och Facebook.

Kostnaden för dem som deltar i Tammerfors är 35 euro per deltagare och SPF fakturerar föreningarna efter mötet.

Efter anmälningstidens utgång återkommer vi till eventuella gemensamma transporter.

Anmälan senast 15.10 till förbundets kansli i Helsingfors, tfn 040 5780415 eller per e-post kansliet@spfpension.fi

Se kallelse i God Tid nr 7.

 

Veckans recept – vispgröt och lingonkaka

Så här i lingontider gäller det att ta tillvara det som naturen bjuder på! Verksamhetsledarens vispgröt och lingonkaka, se https://spfpension.fi/sv/recept/

 

SPF:s kalender 2021

Nu är det dags att beställa förbundets kalender för 2021. Priset för kalendern är 12 euro med pärm och 10 euro utan pärm för enskilda personer, för medlemsföreningarna 10 euro med pärm och 8 euro utan pärm.

Kansliet i Helsingfors tar emot beställningar, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415.

Kalendern är en utmärkt present eller julklapp!

 

Svenska pensionärsförbundets pins

Förbundets pins (förbundets logo i färgerna rött, gult och blått) kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415. Priset är 6 euro/pins.

 

Enkel god vardagsmat för små hushåll

Joan Granskogs kokbok, Enkel god vardagsmat för små hushåll, kan beställas från kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415 eller köpas på förbundets kansli i Helsingfors. Boken kostar 25 euro + porto och är en utmärkt present!

 

Stiftelsens gratulations- och kondoleansadresser
Stiftelsens adresser finns på Stiftelsens hemsida www.spfstiftelsen.fi. Kontakta kansliet, kansliet@spfpension.fi, tfn 040 5780415.

 

Förbundets kanslier i Helsingfors, Pargas och Vasa är öppna enligt överenskommelse.

 

Hälsningar från

Svenska pensionärsförbundets personal

ANNONSER