Förbundsnytt

Pensionärsförbundets kansli skickar regelbundet ut medlemsbrevet Förbundsnytt till föreningarna. Förbundsnytt distribueras i pdf-format. Du kan dela med dig av Förbundsnytt till medlemmar som inte använder dator genom att printa ut brevet och ge det till dem.

Senaste Förbundsnytt kan du läsa här nedanför, via den blå knappen kan du ladda ner det senaste och äldre Förbundsnytt i pdf-format.

Till PDF-versionerna

 

FÖRBUNDSNYTT

6.6.2022

DEN FINLANDSSVENSKA SÅNG- OCH MUSIKFESTEN 9-12.6 BJUDER PÅ MÅNGA GRATISKONSERTER

Den stora finlandssvenska sång- och musikfesten pågår i Helsingfors den 9-12 juni 2022 och nu har ni tillfälle att delta i sommarens största finlandssvenska kulturjippo! Under festivalen ordnas flera stora gratiskonserter utomhus i vackra Sommarhelsingfors.

Fredag 10 juni kl. 18-19.30: Öppningskonsert på Domkyrkans trappa, Senatstorget. Sångfesten inleds festligt med en härlig konsert på en av huvudstadens finaste platser!

Lördag 11 juni kl. 17.30-19: We Are Voice-konsert. Under We Are Voice-konserten får man njuta av svängig körmusik, häftiga solister och ett proffsigt liveband. På repertoaren står bland annat några finlandssvenska pärlor och flera klassiska poplåtar. Konserten ordnas framför Ode på Medborgartorget.

Söndag 12 juni kl. 11-12: Festparaden genom stan. Sångfestparaden skapar karnevalsstämning då alla sjungande och spelande körer och orkestrar promenerar från Gamla kyrkoparken längs med Mannerheimvägen till Medborgartorget. Kom med och hälsa på det glada festivaltåget vid Svenska Teatern!

Söndag kl. 12-12.45: Barnkörskonsert med Arne Alligator. En gratis barnkonsert för hela familjen ordnas framför Ode. En stor barnkör samt Arne Alligator uppträder.

Söndag kl. 14-16: Huvudfestkonserten. Sång- och musikfesten kulminerar i hela festivalens höjdpunkt, huvudkonserten! Under konserten bjuds det på välklingande kör- och instrumentalmusik i den fina miljön vid Ode i centrala Helsingfors. Repertoaren består av en blandning av gamla favoriter och nyare bekantskaper med temat sommar, hav och folkvisor.

På söndagen medverkar de finlandssvenska förbunden som utställare.

Svenska pensionärsförbundet finns på plats kl. 11-16.00.

Samtidigt som sångfesten ordnas också Helsingforsdagen, Nordisk arbetarsång- och musikfest (i Hagnäs), Sambakarnevalen med mera – detta blir alltså sommarens absolut gladaste och festligaste festivalhelg i Helsingfors!


 

MERA KVINNOR TILL ARKIVEN!

Bara 5,44% av alla Svenska centralarkivets hyllmetrar är kvinnomaterial.

Förenings,- och organisationsarkiven är 316 varav 56 är kvinnoförenings-

och organisationsarkiv = 17,72% (2022)

Bara 16 av 76 personarkiv är kvinnoarkiv = 21,05 % (2022)

Det här förvränger bilden av hur aktiva och produktiva liv kvinnorna lever och deras samhällsengagemang.

Därför vill Svenska centralarkivet samla in mera kvinnoarkiv som har kopplingar till de arkivbildare som finns i våra samlingar.

Se hemsidan för mera information.

https://svenskacentralarkivet.fi/kvinnoarkiv/

 

VÅRENS MOTIONSKAMPANJ

Svenska pensionärsförbundet ordnade en motionskampanj för sina medlemmar under tiden 1.4-31.5.

Returnera den ifyllda blanketten per post till Svenska pensionärsförbundet, PB 129, 00101 Helsingfors eller ta en bild av den och sänd som e-post till motion@spfpension.fi senast 10.6.

Bland alla som returnerat kupongen utlottas ett överraskningspris!

De 20 mest aktiva motionärerna får motions- och hälsoprodukter.

För närmare information kontakta verksamhetsledare Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 578 0248.

 

JUBILEUMSBUDKAVLE

De flesta medlemsföreningar har överräckt Jubileumsbudkavlen till kommunernas beslutsfattare. Se förbundets webbplats, https://spfpension.fi/sv/paverkan/budkavle/

Budkavlen överlämnas till riksdagen och Ålands lagting i september.

För närmare info, kontakta följande ansvarspersoner:

Nyland, Inger Holmberg, inger.holmberg@spfpension.fi, tfn 040 595 29 92

Åboland, Björneborg, Tammerfors, Mona Lehtonen, mona.lehtonen@spfpension.fi, tfn 040 353 99 05

Åland, Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 5780 248

Österbotten, Patrick Ragnäs, patrick.ragnas@spfpension.fi, tfn 040 574 89 19

 

RES MED SPF

13-17.6            Oslo och Bergen med Ole Norrback

                        Några platser kvar – boka nu!                   

30.6-2.7           Skärgårdsresa Utö och Jurmo

20-24.8            St Olofs sjöled – välkommen med och vandra

6-12.9              Kroatien – på land och till havs

25-27.9            SPF Jubileumskryssning till Stockholm med Viking Line

30.9-7.10         Antikens Grekland och Aten med Ole Norrback

7-14.10            Antikens Grekland och Aten med Ole Norrback

31.10-7.11       Må bra-resa till Madeira med Kitty Seppälä

1-7.11              Pommern och Lützen i Gustav II Adolfs fotspår

7-9.11              Seniorskeppet till Stockholm med Silja Line

Tilläggsinformation: Verksamhetskoordinator Inger Holmberg, tfn 040 595 29 92, e-post inger.holmberg@spfpension.fi

 

IT

IT-TRÄFFARNA OCH MATERIAL

Du kan se våra tidigare inspelade it-träffar via Youtube-kanal (spfpension) eller via it-sidorna på webbplatsen (spfpension.fi/it). På webben har vi mycket annat material som är fritt fram att använda och dela med sig tex. i föreningen. På hösten fortsätter vi med it-träffar via Zoom och regionala fysiska och hybrid-träffar. Inbjudan skickas via Förbundsnytt samt till it-listan i början av hösten.

ABC-KOMPENDIER FÖR TELEFONER, PLATTOR, MAC OCH WINDOWS 10

Vi har ännu kvar av våra tryckta kompendier för Windows 10, Android-pekplatta, Android-smarttelefon, Mac-dator, Apples iPad-pekplatta och iPhone-smarttelefon. Vi skickar ut dem kostnadsfritt till föreningarna för verksamhet och de finns också för nedladdning på vår webbplats https://spfpension.fi/abc.

Under sommaren kommer vi att uppdatera så många vi hinner till nyare versioner, t.ex. för Windows 11. De här nya versionerna av kompendierna kommer att finnas för nedladdning i början av hösten (början av september) och senare under hösten strävar vi efter att kunna skicka ut tryckta versioner.

VIDEOVERSIONER AV KOMPENDIERNA FÖR SMARTTELEFON

Av kompendierna finns videoversioner av iPhone och Android smart-telefonernas ABC, en introduktionsfilm finns att se här: https://youtu.be/79f5KJEDW5Q

Och spellistorna med alla videor som publicerats här:

Länk till iPhone spellista på Youtube

Länk till Android-spellista på Youtube

ZOOM-LICENSER

Förbundet erbjuder fortsättningsvis föreningarna en licens för Zoom-verktyget för att ordna distansmöten. Licensen kopplas till en e-postadress, tex. ordförandes eller någon annan i föreningen som är den som sedan schemalägger och startar mötet (mötesvärden). Licensen ger mötesvärden möjlighet att ordna obegränsat antal möten med upp till 300 deltagare per möte. Deltagarna i mötet kan använda smarttelefon, platta eller dator för att delta i mötet (de behöver inte licens eller Zoom-konto).

Mera information och instruktioner för mötesarrangören och deltagarna hittar ni på https://spfpension.fi/zoom, bland annat en inspelad utbildning i att ordna möten med Zoom.

Man kan också själv pröva på Zoom utan licens på adressen https://zoom.us men ta kontakt om ni vill ta i bruk det och koppla in licensen.

 

PUTSDUKAR

Vi har beställt nya putsdukar med nytt tryck, se bild. De här erbjuder vi för utdelning i föreningarnas it-verksamhet. Meddela oss om ni har it-verksamhet i höst och hur många deltagare ni räknar med (samt postadress) så skickar vi er en bunt för utdelning (utan kostnad för föreningen och så länge vårt lager räcker).

 

TA KONTAKT

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp med it-frågor i föreningen.

I norra Österbotten (Vasa och norrut) kan föreningarna utan kostnad anlita it-stödperson Per-Ole Renlund, tfn 040 016 18 25, e-post: prenlund@multi.fi

I södra Österbotten och i huvudstadsregionen kan ni kontakta it-stödperson Andreas Höglund, tfn 040 592 13 90, e-post: andreas.hoglund@spfpension.fi

I övriga regioner står it-koordinator Robert Riska till föreningarnas förfogande, tfn 040 578 32 07, e-post: robert.riska@spfpension.fi

ÅRETS IT-GÄRNING

Svenska pensionärsförbundet utser Årets it-gärning 2022. Årets it-gärning kan vara en betydande, innovativ eller inspirerande insats för att hjälpa pensionärer bli digitala eller öka sina kunskaper inom it. Det kan vara en liten men avgörande gärning eller en stor gärning. Nominera någon du tycker är värd att lyftas fram för att den på något trevligt sätt hjälpt dig eller andra pensionärer att börja använda dator, pekplatta eller smarttelefon.

Du kan nominera en förening eller en person, alla nomineringar är välkomna!

Skicka in din fritt formulerade nominering med motivering till robert.riska@spfpension.fi eller ring och nominera till Robert Riska på 040 578 32 07 senast 31.8.

Årets it-gärning utses av förbundets presidium och presenteras på höstmötet 2022.

 

ÅRETS FÖRENING

Svenska pensionärsförbundet utser Årets förening 2022.

Nominera en förening som du tycker är värd att lyftas fram!

Kriterierna för Årets pensionärsförening är:

Ökat medlemsantal

Digital verksamhet

Skicka in din nominering till verksamhetsledare Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 578 02 48 senast 31.8.

Årets förening utses av förbundets presidium och presenteras på höstmötet 2022.

 

SPÄNST I BENEN-KURSER

Målsättningen för Spänst i benen-kurserna är att stärka skeletthälsan och förebygga fall.

Kurserna är avsedda för gruppledare och motionskompisar inom frivilligarbete

20-22.9                        Natur- och friluftsmotionskurs

7-9.12                          Musik- och rörelsekurs

Kursplats                    Lehmiranta, Salo

Kursledare                  Kitty Seppälä, MHV, kff, ft, hälsocoach

Kursen är avgiftsfri, tillägg till enkelrum 28 €/natt.

Tilläggsinformation: Verksamhetskoordinator Inger Holmberg, tfn 040 595 29 92, e-post inger.holmberg@spfpension.fi

Anmälningsblankett finns på förbundets webbplats.

 

FÖRBUNDETS GOLFMÄSTERSKAP 15.6

Svenska pensionärsförbundets golfmästerskap ordnas 15.6 på Ålands Golfklubb i Kastelholm kl. 9.30-ca 16.00.

Svenska pensionärsförbundet finns på plats under dagen utanför golfrestaurangen!

Info, verksamhetsledare Berit Dahlin, berit.dahlin@spfpension.fi, tfn 040 578 02 48.

 

SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDETS HÖSTMÖTE 18.11

Höstmötet ordnas 18.11 kl. 12.30 på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo och på distans/Zoom.

Lunch serveras från kl. 11.00 och fullmaktsgranskningen inleds kl. 11.15.

Höstmötet sänds direkt via förbundets webbplats och Facebook.

Busstransporter ordnas till höstmötet.

Anmälan till höstmötet görs senast 9.9 till förbundets kansli i Helsingfors, tfn 040 578 04 15 eller per e-post kansliet@spfpension.fi, eftersom förbundets jubileumsfest ordnas samma dag kl. 17.00-18.30 och jubileumsmiddag kl. 19.00.

I samband med anmälan bör man uppge om man deltar på plats eller på distans samt om man önskar delta i jubileumsfesten och jubileumsmiddagen. Priset för deltagande i höstmötet är 35 euro. För den som deltar i jubileumsfest och -middag tillkommer en avgift på 50 euro.

Se kungörelse i God Tid nr 5.

Enligt styrelsens beslut 12.12.2018/Ärende 9 kan styrelsen bevilja mindre föreningar med svag ekonomi befrielse från delegaternas deltagaravgift vid vår- och höstmöten.

Anhållan med motiveringar bör sändas in senast 30.8.2022 till verksamhetsledaren, berit.dahlin@spfpension.fi eller per post till Svenska pensionärsförbundet, PB 129, 00101 Helsingfors.

 

SEMESTERSTÖD

Det finns möjlighet att ansöka om Svenska semesterförbundets semesterstöd för pensionärer. Tidpunkterna och sista ansökningsdag:

Härmän kuntokeskus

21˗26.8 sista ansökningsdag 26.6

23˗28.10 sista ansökningsdag 28.8

27.11˗2.12 sista ansökningsdag 2.10

Haiko Herrgård i Borgå

28.11˗3.12 sista ansökningsdag 2.10

Labbnäs Semesterhem i Dragsfjärd

9˗14.10 sista ansökningsdag 2.8

Ansökningsblanketter fås från www.semester.fi eller från Susanna Stenman, tfn 050 304 76 42. Man kan också ansöka elektroniskt.

 

FÖRBUNDETS KANSLI I HELSINGFORS

Förbundets kansli i Helsingfors är öppet tisdagar och torsdagar kl. 10-14.

Övriga tider enligt överenskommelse.

 

SEMESTERSTÄNGT

Kansliet i Helsingfors är stängt 4.7-22.7.

Kansliet i Pargas är stängt 27.6-24.7.

Kansliet i Vasa, Ombudsmannen är på semester 27.6-24.7. Chefredaktören är på semester 20.6-24.7.

 

Trevlig sommar önskar Svenska pensionärsförbundets personal

ANNONSER