Folk från hela världen samlas i Wien för att valsa in det nya året. Bokstavligen, alltså: Längs gatan Graben i centrala Wien kan du dansa vals under nyårsnatten. Runt om i staden säljer man Glühwein, Bratwurst och annat gott.
För de få som har lyckats komma över biljetter till Wiener Philharmonikers världsberömda nyårskonsert, stundar en upplevelse utan like.
Hur får man då tag i biljetter?
En del säljs via Wiener Philharmonikers hemsida där rätten att köpa biljetter till de tre konserterna lottas ut bland hundratusentals intresserade.
En del säljs via researrangörer som lägger in konserten i ett reseprogram.
SPF:s resa hade arrangerats av åländska Axtours, en av de få researrangörer i världen som ordnar resor till konserten.
Hur var det att uppleva konserten live?
Oj, en sådan upplevelse! Vi har ju alla sett den på tv, men det man går miste om i tv-soffan är stämningen, atmosfären och omgivningen. Det är så mycket vackrare än vad tv-rutan återger. Akustiken, som sänder tonerna rätt in i våra hjärtan.
Årets konsert dirigerades av österrikaren Franz Welser-Möst. Många av musikstyckena hade aldrig förut uppförts på nyårskonserten och flera var skrivna av Josef, den mellersta brodern Strauss.
Som traditionen påbjuder, avslutades konserten med orkesterns önskan om ”Prosit Neujahr” följt av ”An der schönen blauen Donau” samt ”Radetzky-Marschen”, där vi klappade i takt, såsom alla andra i konsertsalen.
Spanska Ridskolan
På nyårsaftonens förmiddag fick vi uppleva en annan österrikisk ikon: Spanska ridskolan! De snövita hästarna uppförde alla den klassiska dressyrrittens finaste rörelser. Minnesvärt var kadriljen, ett precisionsarbete av åtta hästar och ryttare.
I bussen
Wien är en stor huvudstad i ett land, som var mycket större tills första världskriget decimerade landet till vad det är idag.
Vår resa inleddes med en busstur runt centrum samt besök på slottet Schönbrunn.
Dag två tillbringades utanför Wien. Vi körde genom Wienerwald, besökte klostret Heiligenkreuz, jaktslottet Mayerling samt den vackra kurorten Baden.
Konst och arkitektur
Kunsthistorisches Museum bjöd på storverk av bland andra Rembrandt, Rubens och Caravaggio. En bråkdel hann vi se och vår guide presenterade några målningar mer i detalj.
Wiens centrum är kompakt, man kan se det mesta till fots. Längs Ringstrasse, som omger centrum, finns de finaste byggnaderna: Vinterpalatset Hofburg, museer, operan, parlamentet, universitetet.
Även vanliga bostadshus i stadens centrum erbjuder magnifik arkitektur från slutet av 1800-talet. En sevärdhet från 1980-talet är fantasibygget Hundertwasserhaus.
Tårtor och mat
Kafeer finns överallt. De mest berömda kafeerna, Sacher, Landtmann och Central får man köa till, men bakom knuten kan finnas ett litet romantiskt kafé med lika goda tårtor. Sachertårtan känner vi alla, läckra var även Esterhazytårtan och Apfelstrudel med vaniljsås!
Wienerschnitzel får du på varje krog. Kejsardömet Österrike-Ungern hämtade förutom Esterhazytårtan även gulaschen till Wien, en kryddig kötträtt. Det österrikiska vittvinet Grüner Weltliner serveras allmänt på restauranger, och i juletider dricker man gärna Glühwein eller varm punsch.
Våra måltider serverades på restauranger med lokal prägel, bl.a Heiligenkreuz klosterrestaurang och Wiens äldsta restaurang Griechenbeisl.
Hotellet
Vårt hotell ”Das Tigra” låg mitt i centrum. Speciellt tyckte vi om personalens vänlighet och det fina morgonmålet.
Vad vi tyckte?
Resan var en verklig ”once in a lifetime” upplevelse, som jag tror att vi alla deltagare varmt rekommenderar.
Reseprogrammet var väl sammansatt, vi tackar Axtours, vår reseledare Tina Johansson samt guiden Ulrike Verdianu.
Text: Berit Mariani-Cerati
Foto: Lawrence Mariani-Cerati
Du hittar mer information om årets resa här: