Fråga doktorn: Motion lika viktigt som medicin

14.03.2023 kl. 11:31
Efter att i den förra kolumnen ha sjungit vattnets lov vill jag nu dra en lans för motionen, vars betydelse för hälsa och välbefinnandet ökar då vi blir äldre. Enligt nuvarande rekommendationer från UKK-institutet, borde äldre personer dagligen ta till vara varje chans till lätt motion i samband med sysslorna i hemmet, turer till butiken och andra ärenden utanför hemmet. 
Därutöver borde man varje vecka ägna minst 2,5 timmar åt konditionsmotion som höjer pulsen, men som gör en litet andfådd, så som till exempel promenad, cykling, bassängmotion eller gång i trappor. Skjortan får också gärna bli litet fuktig! 
Lägger man på ett par kol blir belastningen större och då kan de rekommenderade 2,5 veckotimmarna motion ersättas med 1,5 timme aktivitet som gör en såpass andfådd att det blir svårt att tala normalt. Utöver allt detta rekommenderas övningar för balans, smidighet och muskelstyrka så som gym, dans, yoga, eller jympa minst två gånger per vecka. Utgående från tycke och smak kan de olika motionsformerna fritt kombineras. En extra tur upp för trapporna då man fört ut soporna är bara ett exempel på detta. 
För många låter detta som en väldig massa motion och visst är det ju så, men utbytet för den insatsen är synnerligen gott. Den åldersrelaterade och oundvikliga försämringen av funktionsförmågan kan på ett märkbart sätt bromsas upp med hjälp av motion och vi kan räkna med att få fler funktionsdugliga år med god livskvalitet. 
Regelbunden motion gör oss rörligare och starkare så att vi klarar våra dagliga göromål med mindre ansträngning. Den stärker vår balans och minskar risken för skador och fall. Dessutom lindrar och förebygger god och regelbunden motion många sjukdomar. Med regelbunden motion kan vi bland annat sänka ett högt blodtryck och förbättra en skral sockerbalans. Regelbunden motion bidrar till att förbättra sömnen, med det förbehåll att kraftig motion sent på kvällen kan ha motsatt effekt. Också hjärnan mår bra av motion och man har i flera studier påvisat en omedelbar förbättring av uppmärksamhet, minne och tankeförmåga efter motion som höjer pulsen och gör en andfådd. 
Denna effekt är särskilt tydlig hos äldre personer. Motion bidrar också till att förebygga och fördröja uppkomsten av Alzheimers sjukdom. Man har också i ett flertal studier påvisat att motion minskar risken för cancer i bröst, livmoder, njure, urinblåsa, matstrupe, magsäck och tjocktarm.  
Utbudet av gruppmotion och gym är på de allra flesta orter rikligt. Vid sidan av alla privat producerade tjänster, satsar också den offentliga sektorn och tredje sektorn rätt stort. För träning av muskelstyrka, balans och smidighet lönar det sig att utnyttja det utbudet. Likaså kan man ha nytta av det då man lägger upp sin konditionsmotion, men denna del av helheten är inte i längden alls lika beroende av infrastruktur och fortlöpande handledning. 
Vi har alla olika preferenser och därför gäller det att hitta de motionsformer man själv gillar bäst. Att ägna sig åt mer än en form av konditionsmotion ger en ett visst oberoende, eftersom man då kan välja program enligt omständigheter, exempelvis väder och vind. 
Trots att motion för de flesta ger ett fint tillskott i det sociala nätverket tycker inte alla om att motionera tillsammans med andra. Men och också för dem som huvudsakligen sysslar med motion i grupp är det viktigt att kunna göra ett bra gympapass hemma. På nätet finns massor med god handledning av självständig jumppa. Man kan bekanta sig med följande nätsidor https://spfpension.fi/sv/motion/,  https://voitas.fi/ och  https://www.nhs.uk/live-well/exercise/  
Då man börjar motionera är det viktigt att inte ta i för hårt till att börja med, för då blir man sjuk och öm och ivern att fortsätta kan få sig en törn. Att gradvis öka belastningen i början ger en god grund. I all motion är säkerhet a och o. Det är viktigt att fötterna har bra fäste. Att gympa i strumplästen är därför inte att rekommendera och eftersom gamla fotsulor ofta är torra och hala mot golvet, är ett par tossor nog bra att ha. Jag vill också påminna om att god motion inte skall göra ont. Smärtan varnar för vävnadsskada så oavsett hur styv man är får man inte tänja så att man överskrider smärttröskeln. 
Jag önskar alla läsare både dem som först nu fått gnistan att börja motionera och dem som redan länge varit inbitna motionärer sådant välbefinnande och sådan glädje som bara motion kan ge. 
Otto Lindberg, geriatriker

ANNONSER