Tips om lösenord

06.04.2017 kl. 14:07
Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma tema

It-biten i GodTid #3

De flesta av oss som använder dator har säkert funderat på hur man hittar på ett lösenord som är tillräckligt svårt för att ingen annan ska kunna lista ut det men ändå möjligt för en själv att komma ihåg.

Lösenordens funktion

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar in, dvs. skriver in sig genom att uppge ett namn (ofta en e-postadress) för att identifiera vem man är och ett lösenord för att bevisa att det verkligen är man själv. Exempel på sådana nättjänster är allt från epost och Facebook till nätbutiker och tjänster för att se tv-program.

Inloggningen behöver skyddas med lösenord eftersom vem som helst i världen annars kan komma åt din identitet i den aktuella tjänsten och exempelvis kan utge sig för att vara du i olika situationer, ofta för kriminella ändamål.

Nätbanken och liknande tjänster, till vilka det är speciellt viktigt att endast rätt person har tillgång, använder så kallad tvåstegsverifiering. Då behöver man förutom lösenordet också en kod som skickas till mobiltelefonen eller som man får från en app eller från ett nyckeltalskort. Det gör att de här är mycket säkrare och svårare för en brottsling att komma åt. I annat fall är det enbart lösenordet som står mellan en brottsling och din identitet i den aktuella tjänsten. Därför måste lösenordet vara svårt.

Tre saker att undvika

I huvudsak finns det tre sätt för en brottsling att gissa ett lösenord: Det första är att ta reda på personlig information om dig som du kanske använt i lösenordet, det andra är att pröva ett stort antal slumpvis skapade lösenord och det tredje är att pröva samma lösenord som du använt annanstans.

För att göra det första alternativet svårt ska du undvika att bygga upp lösenordet kring personlig information, exempelvis din frus/mans/barns/husdjurs namn kombinerat med årtal då ni träffades/gifte er/barnen föddes. Om du använder Facebook kanske du själv skrivit in och delat all den här informationen där. Uppenbara saker att undvika är alltså sådant som en brottsling kan gissa sig till via information om dig.

Att undvika att man gissar ett lösenord genom att gå genom ett stort antal olika kombinationer av ord eller bokstäver är mera matematik eller sannolikhetskalkyl. Därför ska du undvika att en brottsling kan knäcka ditt lösenord genom att exempelvis låta en dator pröva varje ord från en ordlista i tur och ordning eller från en lista över de vanligaste lösenorden.

I många fall reagerar nättjänsten på ett stort antal gissningar genom att blockera tjänsten, men det hindrar tyvärr inte brottslingarna som gör gissandet mot listor med lösenord som läckt eller stulits från företag där du är registrerad. När lösenordet är knäckt använder de samma e-postadress och lösenord för att försöka komma in på andra tjänster. Den tredje saken att undvika är därför att använda samma lösenord på flera ställen.

Så här långt kan det tyckas att det bara blivit krångligare. Du kanske har ett för lätt lösenord och använder det på många ställen; läs i så fall vidare om vad du kan göra.

Ju längre desto bättre, fraser är bäst

Ett längre lösenord är alltid bättre än ett kortare. Det grundar sig som tidigare nämnts på matematik, då varje tecken du lägger till gör lösenordet tryggare i takt med att antalet försök som krävs för att gissa det ökar. Det är enligt de källor jag använt (se länken i slutet) tryggare att använda ett långt lösenord som klementinrobotgurka än ett kortare men slumpvis valt som !dhLkd4k. Det beror direkt på längden (och på svenska språkets ovanlighet, engelska ord är betydligt osäkrare). Många tabeller och ordlistor som används för att knäcka lösenorden innehåller främst 8 tecken långa lösenord eftersom det ofta är minimilängden som nättjänsten kräver och folk därför ofta håller sig till dem.

Om du i likhet med exemplet ovan kan kombinera några osammanhängande ord eller bygga upp en fras som inte bygger på någon personlig information om dig, men som du ändå kan minnas med hjälp av en minnesregel, kan du skapa ett långt och mycket svårt lösenord. Lösenfraser på svenska är alltså bättre än lösenord.

Hur många lösenord ska man kunna komma ihåg?

Även om du lyckas skapa en lång lösenfras som du klarar av att komma ihåg, kvarstår problemet att du behöver en mängd sådana för att inte använda samma lösenord på flera ställen.

Många av er kanske skriver upp era lösenord på lappar och undrar om det är tryggt. I de flesta fall är det bättre att ha ett långt och svårt lösenord som är uppskrivet på en lapp än att ha ett kort och lätt som du kommer ihåg.

En möjlig lösning är också att använda de hjälpmedel som finns på datorn för att komma ihåg lösenord. Då du med datorn loggat in till någon nättjänst kanske du fått frågan om du vill att den ska komma ihåg lösenordet för dig. Frågan dyker ofta upp i en liten ruta på skärmen eller nere i kanten av webbsidan. Om du svarar ”ja” på frågan fylls lösenordet automatiskt i nästa gång. Motsvarande lösningar finns för pekdatorer och smarttelefoner. Om du använder epost eller Facebook och inte behöver uppge lösenord för att komma in är det av den här orsaken: Du har ett lösenord, men datorn, webbläsaren eller appen fyller i det automatiskt.

Nättjänsterna kan nås av brottslingar från hela världen medan antalet brottslingar som kan komma åt din lapp eller din dator åtminstone är betydligt färre.

Båda de här sätten är tillräckligt trygga och kan användas, men det är ändå avgörande för säkerheten att ha en kod eller ett lösenord för att komma in på datorn och att tänka på var den eventuella lappen förvaras. Ett råd som jag nämnt i en tidigare kolumn är att förvara lappen med lösenorden i plånboken. Du märker antagligen snabbt  att plånboken försvunnit och kan reagera snabbare än då lappen försvunnit från byrålådan.

Tips för de som bara kommer ihåg ett lösenord

För att vara säker tycker jag att du ska hitta på ett långt lösenord i form av en lösenfras och memorera den. Den ska du använda till den viktigaste tjänsten, nämligen eposten.

Till allt annat ska du använda långa och svåra lösenord eller fraser, men låta datorn sköta om att minnas dem eller vid behov skriva dem på en lapp. Om du tappar bort din dator eller får en ny dator, men kommer ihåg lösenordet till e-posten, kan du i de flesta fall med hjälp av e-posten återställa alla andra lösenord (med ”Glömt lösenordet?” eller någon liknande knapp i de andra nättjänsterna).

När du byter lösenord, speciellt till e-posten, ska du göra det övervägt och ta tid på dig. Om du glömmer det nya lösenordet kan det nämligen vara omöjligt också för dig själv att komma in.

Mera information om lösenord

På HBL-bloggen okrypterat finns en beskrivning av varför lösenfraser är bättre än lösenord:

 

Om du vill testa hur svårt ett lösenord är att hacka, kan du testa det via Yles digiträning. Men använd för säkerhets skull inte dina riktiga lösenord utan hitta på ett liknande för teständamål.

En utmaining är att du kan pröva dig fram och försöka hitta på ett lösenord som du kan komma ihåg men som tar en brottsling mera än 100 år att komma fram till.

Robert Riska

It-seminarium: filma och sända möten via nätet

Här kan du se inspelningen från seminariet där vi diskuterade sändning av möten via Facebook, YouTube och webben samt hybrid-möten med Zoom med deltagare både på plats och på distansLäs mera »

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. Kompendierna får laddas ner och användas fritt.Läs mera »

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.Läs mera »

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »

Webbseminarium 22.4: Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där molntjänsten för föreningarnas dokumenthantering presenteradesLäs mera »

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »

Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

ANNONSER