Sociala medier

22.01.2020 kl. 10:01
Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vad

Facebook

På Facebook kan du få kontakt med familj, vänner och bekanta genom att bli Facebook-vän med dem. Då ser du vad de skriver och de ser vad du skriver.

Man väljer själv hur mycket eller lite man skriver och delar med sig på Facebook.

På Facebook kan du följa eller gilla företag och organisationer, exempel: Svenska pensionärsförbundet, lokala föreningar eller ett företag som producerar saker/tjänster som du använder.

För att använd sig av facebook behöver du skapa ett användarkonto. Användarkonto är dit personliga konto som används endast av dig. 

Nedan ser vi en exempel bild av hur det kan se ut när man loggar in, man kan använda telefon nummer eller e-post. Om du INTE har ett Facebook konto kan du skapa ett nytt. Om du har facebook står det registrera dig men om du har den engelska versionen står det Sign up for Facebook.

Sen när du har dit användarkonto kan du följa företag, vänner som vi nämde tidigare men också gå med i grupper. Facebook-grupper, exempel: Loppis utan regler, lokala föreningars grupper, eller en grupp för fiske. 
Vem som helst kan göra en grupp och kan rikta sig till vilken grupp som helst.

Instagram

Instagram är en gratis app för din smart telefon eller platta. Instagram fungerar som ett socialt nätverk där man delar bilder men också kan se andras bilder. Förutom bilder kan du även ladda upp videosnuttar och skicka privata meddelanden till varandra.

Fungerar som Facebook att du loggar in med dit privata användarkonto. Instagram har en sådan funktion att om du redan har ett Facebook konto, kan du logga in med det. Varför? Facebook köpte upp Instagram för en tid sen och för att göra ndet enklare för deras användare låter dom dig logga in med Facebook. Men om du inte vill logga in med Facebook eller att du inte har det kan du också göra ett nytt konto. Först skriver du in telefon nummer ELLER din epost. Sen dit namn och sen till sist det namn du vill att ska synnas på nätet. Användarnamnet är till för att kunna vara anonym om man vill men också att alla användare måste ha olika användarnamn. Därför kan man se användare som Bonden, Bonden123, ÖsterbottniskaBonden för alla kan inte heta Bonden för det kan vara svårt att hitta rätt bonde när man söker efter olika användare.

Sen när du har loggat in kan du börja med att ladda upp egna bilder, söka efter vänner och bekanta men också söka efter kändisar eller något som är populärt just nu.
Du kan se att mänskor sätter #olikaord under sina bilder. Det gör man för att andra ska ha det enklare att hitta den bilden. Så om du tycker om hundar kan du  skriva #hund, #hundar när du söker efter användare att följa. Eller om du vill visa upp din egen hund kan du berätta vilken ras den är eller något annat trevligt och sen sätta #hund i slutet för att flera kan se den under hund kategorin.

Som bilden ovan visar att då man skriver in hund kommer många flera olika alternativ. Dessa kan vara alternativ till ordet hund, hundar men också sökord som söks ofta tillsammans men också föreslå från andra språk. Om man har sett allt under #hund kategorin kan man se #dog, #koira eller något som påminner #hundliv.

 

Twitter

 

Twitter (Engelska för ’kvitter’ eller ’kvittra’) är en också på samma sätt som Instagram och Facebook ett socialtmedia och kallas för mikroblogg där man skriver meddelanden, så kallade tweetar (engelska: tweets), meddelanden som ej får överstiga 280 tecken (fram till 7 november 2017 140 tecken). Dessa tweetar visas öppet på användarens profilsida. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde, vilket kallas ”att följa” (engelska follow), en prenumerant kallas ”följare” (engelska follower).

De flesta Twitter-meddelanden är offentliga, men användare kan också skicka privata direktmeddelanden.

Skillnaden med Twitter från andra sociala medier är att man måste hålla sig kortfattad och fremst till text men det är också möjligt att ladda upp bilder och korta videoklipp.

 

 

Bilden ovan visar hur det kan se ut när man vill göra ett Twitter konto, kan variera lite beroende på var du gör dit konto ex. PC, Platta eller Iphone/Android smart telefoner.

Finns likheter med Instagram att man kan följa olika mänskor och kändisar. Men även söka efter vad som är intressant genom att använda #. 

Tillbaka

Robert Riska

It-seminarium: filma och sända möten via nätet

Här kan du se inspelningen från seminariet där vi diskuterade sändning av möten via Facebook, YouTube och webben samt hybrid-möten med Zoom med deltagare både på plats och på distansLäs mera »

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. Kompendierna får laddas ner och användas fritt.Läs mera »

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.Läs mera »

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »

Webbseminarium 22.4: Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där molntjänsten för föreningarnas dokumenthantering presenteradesLäs mera »

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »

Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

Tips om lösenord

Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma temaLäs mera »

ANNONSER