Lösenord och digitestamente

06.11.2019 kl. 07:43
Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.

Lösenordens funktion. Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar in, dvs. skriver in sig genom att uppge ett namn (ofta en e-postadress) för att identifiera vem man är och ett lösenord för att bevisa att det verkligen är man själv. Exempel är allt från epost och Facebook till nätbutiker och tjänster för att se tv-program. 
Inloggningen behöver skyddas med lösenord eftersom vem som helst i världen annars kan komma åt din identitet i den aktuella tjänsten och exempelvis kan utge sig för att vara du i olika situationer, ofta för kriminella ändamål. 

Tre saker att undvika. I huvudsak finns det tre sätt för en brottsling att gissa ett lösenord: Det första är att ta reda på personlig information om dig som du kanske använt i lösenordet, det andra är att pröva ett stort antal slumpvis skapade lösenord och det tredje är att pröva samma lösenord som du använt annanstans. 

Ju längre desto bättre. Ett långt lösenord är alltid bättre. Varje tecken du lägger till gör lösenordet tryggare i takt med att antalet försök som krävs för att gissa det ökar. Det är tryggare att använda ett långt lösenord som klementinrobotgurka än ett kortare men slumpvis valt som !dhLkd4k. Det beror på längden (och på att svenska är ovanligt, engelska ord är betydligt osäkrare).

Det är lättare att komma ihåg fraser. Om du i likhet med exemplet ovan kan kombinera några osammanhängande ord eller bygga upp en fras som inte bygger på någon personlig information om dig, men som du ändå kan minnas med hjälp av en minnesregel, kan du skapa ett långt och mycket svårt lösenord. Lösenfraser på svenska är alltså bättre än lösenord. 

Skriv upp dina lösenord. Problemet är att du behöver en mängd lösenord för att inte använda samma lösenord på flera ställen. Därför är det bättre att skriva ner alla lösenord och förvara dem på ett tryggt ställe. Det är avgörande för säkerheten att tänka på var den eventuella lappen förvaras.

Så här kan det se ut när du skrivit ner dina lösenord:

Det fungerar samtidigt som digitestamente. Fördelen med att ha lösenorden prydligt nedskrivna är att det samtidigt fungerar som ett så kallat digitestamente. Efter vår bortgång är det lättare för efterlevande att reda upp vårt ”digitala arv” om de dels vet vilka tjänster vi använt och dels vilka lösenord vi använt till tjänsterna. De kan då spara, stänga och frysa tjänsterna enligt behov vilket kan vara väldigt svårt utan lösenorden.

Datorn kan komma ihåg dina lösenord så att du inte behöver skriva in dem varje gång du använder en tjänst som kräver lösenord. Då du med datorn loggar in till någon nättjänst kanske du fått frågan om du vill att den ska komma ihåg lösenordet för dig. Frågan dyker ofta upp i en liten ruta på skärmen eller nere i kanten av webbsidan. Om du svarar ”ja” på frågan fylls lösenordet automatiskt i nästa gång. Motsvarande lösningar finns för pekdatorer och smarttelefoner. Om du använder epost eller Facebook och inte behöver uppge lösenord för att komma in är det av den här orsaken: Du har ett lösenord, men datorn, webbläsaren eller appen fyller i det automatiskt. Det betyder ändå inte att det är onödigt att skriva upp lösenorden, för om något händer med datorn (den går sönder, tappas bort) eller om du glömmer lösenordet för att komma in på datorn, så kommer du inte åt något annat heller längre.

Det finns också lösenordshanterare för ändamålet, vars funktion är att du med ett lösenord kommer in i ett program som sedan lagrar alla andra lösenord. Funktionen liknar det som beskrivs uppe men går att flytta från en dator till en annan, eller sparas på molnet så att samma lösenord. Speciellt om de sparas på molnet ställer det höga krav på det ena lösenord som används för att komma in på lösenordshanteraren. Det fungerar som ett digitestamente ifall efterlevande känner till och kommer in på lösenordshanteraren när det blir aktuellt.

Spara inte lösenorden i klartext på datorn, dvs att skriva ner lösenorden men förvara dem på datorn är inte tryggt. Även om du skulle spara dem på ett ställe på datorn som du tror ingen kan hitta dem, så är risken betydligt större att de hamnar i fel händer från datorn jämfört med tex byrålådan.

Du kan oftast återställa lösenord om du glömmer dem. Om du vill komma ihåg ett lösenord men inte fler, så lönar det sig att komma ihåg e-postens lösenord.  Om du tappar bort din dator eller får en ny dator, men kommer ihåg lösenordet till e-posten, kan du i de flesta fall med hjälp av e-posten återställa alla andra lösenord (med ”Glömt lösenordet?” eller någon liknande knapp i de andra nättjänsterna). Om du inte kommer in på e-posten är det inte nödvändigtvis kört, allt oftare har man fyllt i sitt telefonnummer och kan med hjälp av en kod som skickas till telefonen bevisa att det är man själv. Om du har e-posten via ett inhemskt bolag (om den slutar på .fi) kan du troligen få ett nytt lösenord genom att kontakta deras service eller kontor.

Om du inte vet ditt lösenord är det lättast att byta det så länge du kommer in på tjänsten. Om du märker att du inte kan lösenordet när du tex. tappat bort din dator kan det vara betydligt svårare. Leta först bland dina papper om du ändå hittar lösenordet (ibland kan lösenordet ha hittats på av butiken där du köpte datorn, telefonen eller plattan och då ligga bland kvitton och kontrakt som du fick från butiken).

När du byter lösenord, speciellt till e-posten, ska du göra det övervägt och ta tid på dig. Om du glömmer det nya lösenordet kan det nämligen vara omöjligt också för dig själv att komma in.  Skriv först upp lösenordet och byt först efter det. Dessutom måste det nya lösenordet skrivas in på alla dina apparater där tjänsten används.

Du kan ladda ner den här texten här (med tips för it-handledning).

 

Robert Riska

It-seminarium: filma och sända möten via nätet

Här kan du se inspelningen från seminariet där vi diskuterade sändning av möten via Facebook, YouTube och webben samt hybrid-möten med Zoom med deltagare både på plats och på distansLäs mera »

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. Kompendierna får laddas ner och användas fritt.Läs mera »

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.Läs mera »

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »

Webbseminarium 22.4: Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där molntjänsten för föreningarnas dokumenthantering presenteradesLäs mera »

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »

Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

Tips om lösenord

Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma temaLäs mera »

ANNONSER