Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

19.05.2020 kl. 12:43
Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.

I takt med att utvecklingen går framåt och smarttelefonerna och pekplattorna blir allt mer avancerade, blir de tyvärr allt svårare för en nybörjare att förstå sig på.

Den här guiden går därför genom de inställningar som kan göras på en Android-apparat för att underlätta användningen för en nybörjare och speciellt för seniorer. För iPad och iPhone finns i vissa fall liknande inställningar, men inte alltid och den här guiden tar inte upp dem.

Det finns på alla telefoner en app med vilken man kan göra inställningar, den har oftast ett kugghjul som ikon och heter Inställningar (Settings på engelska, Asetukset på finska). 

Apparaten kan anpassas av den som hjälper senioren att komma igång eller att ta i bruk apparaten. Det är alltså inte i första hand meningen att du om du är nybörjare själv skall göra inställningarna, utan det rekommenderas att du söker hjälp av en it-handledare i pensionärsföreningen eller barn, barnbarn för att göra inställningarna. Det rekommenderas i tillägg att personen hjälper dig komma igång med användningen av plattan eller telefonen.

Inställningarna är baserade på erfarenheter och svårigheter som andra seniorer upplevt när de börjat använda platta, det är saker som inte mera erfarna nödvändigtvis tänker på att kan vara besvärliga. Det är ofta funktioner som ur ett pedagogiskt perspektiv gör det svårare att förstå var man är, hur man hamnade där eller hur man skall hitta tillbaka. Det är också saker som kan göras på flera sätt, i början av inlärningsprocessen är det bättre om saker och ting görs på ett sätt som kan göras i egen takt och inte är känsligt för feltryck eller kräver fingerfärdighet.

Det finns flera märken som alla har Android-systemet: Samsung, Huawei, LG, Nokia osv. Själva Android-systemet är ändå gjort av Google. I praktiken har alla olika märken tagit Googles Android-system och lagt sin egen prägel på det. Det betyder att utseendet och funktionen på olika Android-apparater kan variera samt att det finns olika appar som är specifika för just det märket. Det betyder också att nya versioner och uppdateringar som Google gör inte direkt eller överhuvudtaget kommer till din apparat.

Det här kan låta krångligt, men det är orsaken till att även om telefonen har Android operativsystemet, så kan det hända att beskrivningen i den här guiden inte stämmer precis på just den apparat som du har framför dig. Om du inte hittar inställningen som beskrivet här, är det därför bäst att googla för att försöka hitta motsvarigheten. Alla inställningar som nämns här borde ha en motsvarighet på alla Android-telefoner. Dessutom är det värt att notera att många av funktionerna och apparna som har lagts till den ursprungliga Android-versionen ofta är onödiga eller dubletter i bemärkelsen att det finns en motsvarande standard funktion eller app som man klarar sig med, så en stor del av att göra apparaten lättare att förstå sig på och använda är att ta bort dessa funktioner (eller ena av dem).

1.   Förläng skärmens timeout

Gå till Inställningar, under kategorin Display finns en inställning för skärmtimeout. Den är vanligen inställd på 30 sekunder, medan 2 minuter i många fall är lämpligare:

2. Inställningar för aviseringar

Ta bort aviseringar genom att gå till inställningar och Aviseringar, gå genom tillsammans vilka appar som man vill att skall plinga till:

Man kan också gå in på avancerat och ställa in hurdan avisering man vill ha.

3. Uppdateringar

Målet är att uppdateringar alltid installeras när de är tillgängliga och att det sker utan att användaren märker det. Det är tyvärr inte helt möjligt än idag för uppdatering av själva android operativsystemet, men man kan ställa in att det hämtas automatiskt i Inställningarna:

Sedan måste man tyvärr ännu svara på frågan om man vill uppdatera, för det tar en tid att göra och kräver att apparaten startas om.

Apparna kan man ställa in så att de uppdateras och inte gör nåt väsen av sig. Det görs via Play Butiken:

Om det är en telefon med fast pris för dataanvändningen eller en platta med SIM-kort, kan du ställa in den så att den också uppdaterar utan Wifi nät. Om användaren inte har ett wifi-nät hemma installeras inte uppdateringar annars!

För en Samsung telefon kommer appar också från Galaxy apps, det lönar sig att ställa in automatisk uppdatering även här:

4. Appar på hemskärmen

Gå genom vilka appar användaren har på hemskärmen samt vilka widgetar personen har på sina skärmar.

Grovt taget kan man säga att de flesta kan städa bort sådant som de inte alls eller sällan använder, samt att de flesta borde klara sig med en skärm, de appar och widgetar man verkligen använder har man på första och enda skärmen och resten hittar man i alla appar.

Apparna nere i kanten kan också anpassas: Telefon, meddelanden, webbläsare, e-post.

Flytta på appar och widgetar, ta bort onödiga skärmar och widgetar, ändra storlek eller visa hur man gör det genom att hålla fingret nedtryckt på appen eller widgeten.

5. Gör skärmen mindre känslig för långa tryck

Du kan ställa in hur lång en lång tryckning eller pekning på skärmen skall vara, för att undvika att systemet skall tror att det är en lång tryckning när användaren försöker öppna en app.

Gå till Inställningar, Tillgänglighet, Fingerfärdighet, där hittas en inställning för ”Fördröjning för tryck och håll nedtryck” som kan ställas till något av de föreslagna värdena eller något helt eget genom att trycka så länge du vill på skärmen.

Om du trycker 4 sekunder så betyder det att man efter det måste trycka minst lika länge för att systemet skall tolka det som en lång tryckning.

6. Widgetar på hemskärmen

 

Diskutera om personen skulle ha användning av fler widgetar, genvägar (till webben) eller snabbuppringning.

Vanligen finns väder-widgeten och google-widgeten färdigt insatt, dessa kan tas bort eller andra kan läggas till. Widgetarna hänger ihop med apparna, så om du installerat en ny app kan det ha dykt upp widgetar samtidigt.

Du kan ofta också ändra storlek på widgetarna och du kan alltid ändra placeringen.

7. Inställningar för tangentbordet

 

Många upplever svårigheter att skriva på sin apparat pga att den automatiskt korrigerar eller ändrar orden man skriver, så att slutresultatet blir oanvändbart. Hur man hittar den här inställningen varierar rätt mycket beroende på version och märke, men den finns alltid.

Gå till inställningar och ”Språk och inmatning”. Man kan ha flera tangentbord men ett är valt, gå till det tangentbordet (här i exemplet Samsung tangentbord, tryck på Skärmtangentbord -> Samsung-tangentbord). Man kommer till samma från själva tangentbordet genom att hålla nedtryckt knappen med ett litet kugghjul. Den inställning vi letar efter är ”Förutsedd text”, och den önskar vi slå av. I Samsung exemplet finns den under Smart Skrift.

Den inställning som ofta kan lämnas på är automatisk första bokstav som versal.

8. Appar som inte behövs

Ofta kommer det när man går genom apparna på hemskärmen eller i andra sammanhang, fram appar som inte alls används. Om de går att ta bort så gör det genom att hålla fingret på och avinstallera, om det inte går kan man flytta dem i en egen mapp eller dölja dem (det finns i allmänhet inställning för att dölja appar, men det varierar kraftigt beroende på märke och modell).

9. Google-konto och säkerhetskopior

Kolla att personen vet sitt lösenord, dvs har det uppskrivet någonstans. Om den inte vet, be den gräva hemma och bl.a. leta efter papper som följde med från butiken där apparaten köptes.

Lägg till telefonnummer till kontot, så att det kan återställas via telefonnumret om det behövs i framtiden.

Du kan välja vad som säkerhetskopieras till kontot (molnet). Målet är att det skall ske utan att användaren vet om det, och inget ska frågas eller varnas. Ställ in endast en säkerhetskopiering, Google rekommenderas varvid det sker från Google-inställningar (dvs Samsung, Huawei osv har sina egna motsvarande system som erbjuds, men använd inte dem om du använder Google):

Ställ in säkerhetskopieringen så att det inte kräver åtgärder av användaren. Om bilder säkerhetskopieras, gå till Foto-appen och ställ in detaljerna där för hur bilder raderas från enheten. För att få obegränsat utrymme på molnet (åtm när detta skrivs finns det erbjudandet), ställ in att fotona komprimeras till hög kvalitet.

10 ICE-information

Kolla vad det finns för ICE-funktioner på telefonen, det kan vara en ICE-grupp, ICE-kontakt eller ibland genom att lägga till ICE-kontakt i ägarinformation.

Meningen är att kunna ange någon kontakt som syns utan att behöva låsa upp telefonen.

112 appen är bra att rekommendera eller lägga in på iPhone, på Android 4 uppåt skickas koordinaterna automatiskt till nödcentralen då man ringer 112 så där är den inte nödvändig längre.

Robert Riska

It-seminarium: filma och sända möten via nätet

Här kan du se inspelningen från seminariet där vi diskuterade sändning av möten via Facebook, YouTube och webben samt hybrid-möten med Zoom med deltagare både på plats och på distansLäs mera »

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. Kompendierna får laddas ner och användas fritt.Läs mera »

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »

Webbseminarium 22.4: Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där molntjänsten för föreningarnas dokumenthantering presenteradesLäs mera »

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »

Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »

Bli it-handledare i föreningen

Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna! Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.Läs mera »

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

Tips om lösenord

Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma temaLäs mera »

ANNONSER