Bli it-handledare i föreningen

21.11.2019 kl. 08:54
Det behövs ständigt nya it-handledare i pensionärsföreningarna!
Läs mer om vad som krävs och hur du kan gå tillväga samt exempel på it-verksamhet i föreningen.

Tycker du om att syssla med datorer och har kanske lite tid att avvara? Kanske du tycker det skulle vara trevligt att träffa andra pensionärer och gärna skulle hjälpa dem med datorer? Detta är ungefär vad som behövs för att kunna fungera som it-handledare, inget mer!

Vem kan vara it-handledare?

Som sagt krävs det inte mycket för att kunna vara en it-handledare i sin egen förening. Tanken är att det är pensionärer som hjälper andra pensionärer med datorer, så du bör ju vara pensionär och medlem i en pensionärsförening (annars kan du först gå med i en lokal förening, kolla här).

För att handleda räcker det med att man känner sig trygg och säker på det man kan. Med tålamod och intresse att lära sig tillsammans och ta reda på kommer du långt. Man måste alltså inte vara expert på datorer, utan man kan ordna precis sådan it-verksamhet som man själv vill. Många medlemmar har säkert nytta av tex. diskussionstillfällen om it-frågor eller att du vidareförmedlar kunskap från förbundet och andra källor åt medlemmarna.

För många handledare är det en väldigt trevlig sysselsättning att få hjälpa andra med sådant man själv tycker om (datorer). På det här sättet får man också träffa andra människor som man kanske inte skulle ha träffat. Att fungera som it-handledare kan ge mera sysselsättning i vardagen!

Jag vill bli handledare, sen då?

Om du vill bli handledare, ta då kontakt med antingen din lokalförenings ordförande, it-kontaktperson eller med SPF:s it-koordinator och meddela att du är intresserad!

Vi kan då tillsammans fundera och diskutera hurdan verksamhet du är intresserad av att ordna och planera hur du kommer igång.

SPF ordnar kurser och evenemang för it-handledare så att de får mera kött på benen i teman som är aktuella för handledare. Alla kontaktpersoner och handledare hålls informerade om dessa kurser.

Vad gör en it-handledare?

Vad en handledare gör beror mycket på vad man själv vill göra och vad lokalförenigen har möjlighet att ordna. Här presenteras de mest populära verksamhetsformerna.

Verkstäder

Ett populärt och en mycket viktig verksamhetsform är att ordna drop-ins eller it-verkstäder. Det betyder att medlemmar kan ta med sig sin egen maskin, dator, pekdator eller smarttelefon och kan fråga och få hjälp med vad som helst om sina aktuella problem. Det här är en ganska krävande uppgift eftersom medlemmarna kan ha de mest varierande maskiner och problem då de kommer för att söka hjälp. Kom ihåg att du kan begränsa hjälpen till någon viss datortyp eller ha något tema för hurdana saker du hjälper med ifall det känns bekvämast för dig. Och ingen kan lösa alla problem så sätt inte ribban för högt.

Hembesök

Om du föredrar att träffa folk mera på tumanhand kan du erbjuda dig att göra hembesök och på plats och ställe hjälpa medlemmar som har bekymmer med sin dator. Ett socialt och bra sätt att lösa datorproblem samtidigt som man får träffa mer eller mindre bekanta och kanske få sig en kopp kaffe, bara man ger sig tid till det.

Hjälplärare eller assistent

Den som däremot mera föredrar "undervisning" kan anmäla sig som assistent på de it-kurser som arbetar-/medborgar-/vuxeninstituten ordnar för pensionärer. Det har visat sig att assistenter är till stor hjälp på kurserna då de mera handgripligen kan hjälpa kursdeltagare som inte riktigt hänger med i undervisningen, ofta lär sig också assistenterna nya knep som de inte har tänkt på förr då de deltar i kurserna.

Samarbeta

En sak att komma ihåg oberoende verksamhetsform är att det är mycket bra att ha en "kollega" som du kan dela erfarenheter och eventuella problem med. Om du är ensam handledare i föreningen så hör dig regelbundet för om någon annan (eller flera) är intresserad av datorer och vill lära sig mer, och ta med den i verksamheten. Du kan också med fördel kontakta någon grannförening för att samarbeta, om inte annat så för att träffas och utbyta idéer och erfarenheter.

Se mera exempel på it-verksamhet i föreningarna här.

Vad får handledarna?

Arbetet som handledare är frivilligt och oavlönat, de som besöker handledningstillfällena betalar i allmänhet inget för det, i vissa fall och beroende på verksamheten kan en kaffeavgift eller reseersättningar åt handledaren betalas.

I enkäter som riktats till it-handledarna svarar majoriteten att det mest belönande är att märka glädjen hos den man handleder när den förstår något eller upptäcker fördelarna med datorer och tekniken. Det andra som brukar nämnas är det sociala umgänget, det gäller såväl handledaren och den handledda. Dessutom brukar handledarna lära sig själv nåt nytt nästan varje gång de hjälper andra. 

Mera information ger lokalföreningens it-kontaktperson och förbundets it-koordinator!

Rekryteringsmodellbrev (DOC) – Brev som kan postas ut till personer som du tror kunde vara intresserad / passa som IT-handledare. Ändra den röda texten så att den passar dig, skriv ut brevet och posta/ge personligen.

Central förbundet för de gamlas väl har gjort en guide för att börja med handledning, den kan laddas ner här.

 

Robert Riska

It-seminarium: filma och sända möten via nätet

Här kan du se inspelningen från seminariet där vi diskuterade sändning av möten via Facebook, YouTube och webben samt hybrid-möten med Zoom med deltagare både på plats och på distansLäs mera »

It-verktyg: Desky allmänt, tips och tricks

I det här utbildningstillfället presenterar Ant Simons från Webbhuset hur man använder Desky och medlemsregistretLäs mera »

It-seminarium: Så här fungerar Coronablinkern

I det här seminariet berättar vi hur du installerar appen Coronablinkern och hur den fungerarLäs mera »

ABC kompendierna för datorer, plattor och smarttelefoner

Våra kompendier är skrivna för nybörjare som inte alls använt dator, platta eller smarttelefon tidigare och känner ett behov av grundkunskaper. Kompendierna får laddas ner och användas fritt.Läs mera »

It-seminarium med tema delta och ordna Zoom-möten

Här kan du se höstens första it-seminarium, temat var att delta och ordna möten med ZoomLäs mera »

Youtube

I detta avsnitt fokuserar vi på hur man laddar upp ett videoklipp - men också vanlig användning exempelvis hur man gör spellistor (lista med videor). Läs mera »

Instagrams Grunder

I denna sommarkurs går Andreas egenom grunderna av Instagram. Instagram är ett socialt media där man använder sig av # + temaord ex. #mat & #gördetsjälv. Titta på videon för mera information!Läs mera »

Termer inom Sociala Medier

I detta avsnitt bekantar vi oss med olika termer som kan komma upp bland sociala medier och diskussions forum. Teknologin går snabbt framåt men det gör också termerna. Välkommen!Läs mera »

Sommarseminarium med temat Twitter

Andreas presenterar Twitter i sommarens första it-seminariumLäs mera »

Webbseminarium om moln för iPhone och iPad

Här kan du i efterhand se webbseminariet med tips om molntjänster för iPad och iPhone. Här är också länk till utvärderingsblankett.Läs mera »

Webbseminarium: Molntjänster för Android

Här kan du se inspelningen från webbseminariet med praktiska tips för handledare om molntjänster för AndroidLäs mera »

Så här gör du en Android-platta eller telefon pensionärvänligare

Med inställningarna beskrivna här kan du anpassa din Android-apparat så att den är mera lättanvänd för en pensionär.Läs mera »

Webbseminariet om bankappar och digital kvarlåtenskap

Här kan du se inspelningen och ladda ner materialet som presenteradesLäs mera »

Smarttelefonkurs del 5 - Banken & Säkerhet

Andreas avslutar smarttelefon kursen med banken och säkerhetLäs mera »

Android smarttelefonskurs del 4 - Appar

Andreas går igenom hur man får ned appar till sin smarttelefon och hur man sen också tar bort dem. Dessutom diskussion om bra appar att använda. Läs mera »

Webbseminarium 29.4 med tema e-post

Här kan du se inspelningen av webbseminariet om e-postens grunder och historia men även mera avancerade inställningar.Läs mera »

Lära sig språk via appar

Med hjälp av appar kan du lära dig språk på din smarttelefon / pekplatta - Robert & Andreas tittar lite närmare på hur det fungerar. Läs mera »

Google translate

Hur man översätter olika språk med hjälp av google translateLäs mera »

Android smarttelefonkurs del 3 - Att googla & epost

Lär dig om Epost & att googla på din android telefonLäs mera »

ZOOM videoutbildning

Här kan du se inspelningen från Zoom-utbildningen 23.4 för mötesarrangörer Läs mera »

Webbseminarium 22.4: Desky-dokument

Här kan du se inspelningen från webbseminariet där molntjänsten för föreningarnas dokumenthantering presenteradesLäs mera »

Skype för att ringa samtal och ordna möten

Här kan du se Per-Oles video om att använda Skype för att ringa samtal och ordna distansmöten.Läs mera »

Håll kontakten!

Det att vi bör hålla fysiskt avstånd från varandra betyder inte att vi måste tappa kontaktenLäs mera »

Netflix & Youtube

Netflix & Youtube är populära och allmänt kända webbplatser och appar - Andreas berättar grunderna i hur de fungerar.Läs mera »

Grunder i Android smarttelefon användning - del 2

Hur använder man tangentbordet och vad är internet?Läs mera »

Webbseminarium 16.4, språkappar och tips

Här kan du se sändningen från vårt webbsemnarium med tema språkLäs mera »

Webbseminarium 8.4: Nöje med appar och internet

Här kan du se inspelningarna av webbseminariet i form av några inspelade klipp från webbseminariet.Läs mera »

Android smartphonekurs del 1

Här kan du se inspelningen av första delen av kursen som Andreas ordnar via nätet.Läs mera »

Ringa ett videosamtal med Whatsapp

Här kan du se en video om hur Per-Ole ringer ett videosamtal med Whatsapp.Läs mera »

Webbseminarium 1.4: Handla tryggt på nätet

Här kan du se inspelningen från webbseminariet och ladda ner presentationerna och ta del av länkarna som nämndes.Läs mera »

It-biten: kortkurs i att använda smarttelefon

En smarttelefonen styrs med olika fingerrörelser som pekningar på symboler på skärmen. Grunden till att förstå sin smarttelefon är att känna till symbolerna och vad de står för, samt veta vilka fingerrörelser som finns och våga pröva på dem i olika sammanhang.Läs mera »

Filhantering och utforskaren

För att flytta bilder och texter och hålla ordning på dem används utforskaren, här berättar Per-Ole hur den fungerar.Läs mera »

It-webbseminarium 26.3

Temat videosamtal och it-verksamhet på distans. Här hittar du presentationerna, länkarna och inspelningen.Läs mera »

Installera Whatsapp

Här kan du se på video med instruktioner hur du får in Whatsapp på din telefon eller plattaLäs mera »

Parkera bilen med mobilen

Här kan du läsa hur du gör för att betala för parkering med hjälp av mobilen. Den här artikeln ingick i GodTid 2/2019 men är här utvidgad med några altarnativa appar.Läs mera »

Vad är smarttelefoner

Smarttelefoner har blivit allt vanligare i vår vardag i och med allt digitaliseras. En smarttelefon även kallad smartmobil eller smartphone (från engelska), är en kombination av en mobiltelefon och handdator. Läs mera »

Sociala medier

Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vadLäs mera »

Youtube

Vad är Youtube? Youtube är en en videogemenskap, det vill säga en webbsida där medlemmarna kan titta på videor men också ladda upp videor.Läs mera »

Lösenord och digitestamente

Mycket av datoranvändandet bygger på användning av nättjänster där man loggar och behöver lösenord. Här får du praktiska tips för att hantera alla lösenorden och samtidigt gör ett digitestamente.Läs mera »

Släktforskning med dator

Här hittar du presentation och länkar om släktforskning, materialet presenterades i Jakobstad 17.10.2019Läs mera »

Instruktioner för användning av reservbatterierna

Svenskspråkiga instruktioner till reservbatterietLäs mera »

Länk: Vad vet du om tjänsten suomi.fi

Har du hört att man kan få myndighetspost elektroniskt, det och mycket mer finns på tjänsten suomi.fiLäs mera »

Hitta var du kan få hjälp med datorn

Centralförbundet de gamlas väl har lanserat en webbsida med en kart- och sökfunktion för att hitta ställen som ger datorrådgivning åt seniorerLäs mera »

Nyttiga länkar när du börjar surfa på nätet

Kolla in de här länksamlingarna, guiderna och instruktionerna om du vill ha surftipsLäs mera »

Slå upp datatermer på svenska datatermgruppens sidor

Sida med svenska datatermer och förklaringar, slå upp en svensk eller engelsk dataterm och få en kort förklaring på vad det betyder på svenska, samt en rekommenderad svensk term för ordet.Läs mera »

Var säker på datorn

Hur kan du som senior vara säker på datorn och då du använder epost och nättjänster, här hittar du exempel på faror och tips för hur du kan skydda dig mot lurendrejare.Läs mera »

Tips om lösenord

Den här texten ingick i GodTid nr 3 2017 och här är mera information och några länkar med samma temaLäs mera »

ANNONSER