Logona för olika sociala medier, de mest synliga texterna i logona är twitter, in, Facebooks f och YouTube

Sociala medier

22.01.2020 kl. 10:01
Här presenteras sociala medier som seniorer kan ha nytta och glädje av och exempel på hur seniorer ofta använder dem och till vad

Facebook

På Facebook kan du få kontakt med familj, vänner och bekanta genom att bli Facebook-vän med dem. Då ser du vad de skriver och de ser vad du skriver.

Man väljer själv hur mycket eller lite man skriver och delar med sig på Facebook.

På Facebook kan du följa eller gilla företag och organisationer, exempel: Svenska pensionärsförbundet, lokala föreningar eller ett företag som producerar saker/tjänster som du använder.

För att använd sig av facebook behöver du skapa ett användarkonto. Användarkonto är dit personliga konto som används endast av dig. 

Nedan ser vi en exempel bild av hur det kan se ut när man loggar in, man kan använda telefon nummer eller e-post. Om du INTE har ett Facebook konto kan du skapa ett nytt. Om du har facebook står det registrera dig men om du har den engelska versionen står det Sign up for Facebook.

Sen när du har dit användarkonto kan du följa företag, vänner som vi nämde tidigare men också gå med i grupper. Facebook-grupper, exempel: Loppis utan regler, lokala föreningars grupper, eller en grupp för fiske. 
Vem som helst kan göra en grupp och kan rikta sig till vilken grupp som helst.

Instagram

Instagram är en gratis app för din smart telefon eller platta. Instagram fungerar som ett socialt nätverk där man delar bilder men också kan se andras bilder. Förutom bilder kan du även ladda upp videosnuttar och skicka privata meddelanden till varandra.

Fungerar som Facebook att du loggar in med dit privata användarkonto. Instagram har en sådan funktion att om du redan har ett Facebook konto, kan du logga in med det. Varför? Facebook köpte upp Instagram för en tid sen och för att göra ndet enklare för deras användare låter dom dig logga in med Facebook. Men om du inte vill logga in med Facebook eller att du inte har det kan du också göra ett nytt konto. Först skriver du in telefon nummer ELLER din epost. Sen dit namn och sen till sist det namn du vill att ska synnas på nätet. Användarnamnet är till för att kunna vara anonym om man vill men också att alla användare måste ha olika användarnamn. Därför kan man se användare som Bonden, Bonden123, ÖsterbottniskaBonden för alla kan inte heta Bonden för det kan vara svårt att hitta rätt bonde när man söker efter olika användare.

Sen när du har loggat in kan du börja med att ladda upp egna bilder, söka efter vänner och bekanta men också söka efter kändisar eller något som är populärt just nu.
Du kan se att mänskor sätter #olikaord under sina bilder. Det gör man för att andra ska ha det enklare att hitta den bilden. Så om du tycker om hundar kan du  skriva #hund, #hundar när du söker efter användare att följa. Eller om du vill visa upp din egen hund kan du berätta vilken ras den är eller något annat trevligt och sen sätta #hund i slutet för att flera kan se den under hund kategorin.

Som bilden ovan visar att då man skriver in hund kommer många flera olika alternativ. Dessa kan vara alternativ till ordet hund, hundar men också sökord som söks ofta tillsammans men också föreslå från andra språk. Om man har sett allt under #hund kategorin kan man se #dog, #koira eller något som påminner #hundliv.

 

Twitter

 

Twitter (Engelska för ’kvitter’ eller ’kvittra’) är en också på samma sätt som Instagram och Facebook ett socialtmedia och kallas för mikroblogg där man skriver meddelanden, så kallade tweetar (engelska: tweets), meddelanden som ej får överstiga 280 tecken (fram till 7 november 2017 140 tecken). Dessa tweetar visas öppet på användarens profilsida. Användare kan prenumerera på andra användares meddelandeflöde, vilket kallas ”att följa” (engelska follow), en prenumerant kallas ”följare” (engelska follower).

De flesta Twitter-meddelanden är offentliga, men användare kan också skicka privata direktmeddelanden.

Skillnaden med Twitter från andra sociala medier är att man måste hålla sig kortfattad och fremst till text men det är också möjligt att ladda upp bilder och korta videoklipp.

 

 

Bilden ovan visar hur det kan se ut när man vill göra ett Twitter konto, kan variera lite beroende på var du gör dit konto ex. PC, Platta eller Iphone/Android smart telefoner.

Finns likheter med Instagram att man kan följa olika mänskor och kändisar. Men även söka efter vad som är intressant genom att använda #. 

Tillbaka

Robert Riska

ANNONSER