Gåkampens webbplats har öppnats

Gåkampen 2016 är en kampanj som går runt och för Östersjön. Med start lördagen den 10 september kan du under 10 veckor promenera, stavgå eller springa genom länderna som omger Östersjön. Resan är virtuell, endast din fantasi sätter gränser för att skapa intryck om vad du kan uppleva.

Genom att registrera dig, samla kilometrar och anmäla dina avlagda kilometrar är du med och bidrar till kampanjen. Varannan vecka lottar vi ut fina priser bland alla som fört in sina kilometrar. Du som inte använder internet kan också delta genom att fylla i en pappersversion, som du får från din förening. Läs mera under Delta om hur du registrerar dig. 

 

Dags att anmäla sig till
PangSÅNGFesten 2017

Den andra PangSÅNGFesten ordnas i Ha­galund i  Esbo 10-12.2.2017. Det är nu möjligt att anmäla sifg till PangSÅNGFesten. Sista anmälningsdag är 1 december. Anmälningsblanketterna hittar du här

Den första festen, som ordnades i 2015 på samma ställe och samlade omkring 400 sångare. 
PangSÅNGFest 2017 riktar sig till sångare i pensionärskörer och till enskilda sångare. Läs sångfestens pinfärska broschyr här.

Centern visar tummen
ner för VCS

Centern håller fast vid lösningen med 12 fulljourssjukhus och väljer Seinäjoki framom Vasa, visar Kommuntorgets frågor till statsministerpartiet.

Ändamålsenlig vård är viktigare än svenskan, lyder Timo Korhonens svar till Kommuntorget. Han är riksdagsledamot och ordförande för Centerns kommun- och regionarbetsgrupp.

– Vasa centralsjukhus är beläget vid kusten, och nåbarheten är inte den bästa. Seinäjoki går före eftersom nåbarheten är bättre, säger Korhonen. 

Svenska föreningar riskerar
att strykas ur föreningsregistret

Närmare 2 000 svensk- eller tvåspråkiga föreningar riskerar att strykas ur föreningsregistret, rapporterar Svenska Yle.
Patent- och registerstyrelsen kommer att rensa bort de föreningar som myndigheten tror att är inaktiva föreningar. En del av de föreningar som nämns är medlemmar i Svenska pensionärsförbundet. Läs mera:

Närståendevårdare får
rätt till två dagar ledigt

Närståendevårdare får från och med den 1 juli rätt till minst två dygn ledigt per kalendermånad.

Närståendevårdare som är bundna vid vården dygnet runt har rätt till minst tre dygn ledigt per månad. Avsikten är att ledigheterna ska kunna användas i delar på ett mer flexibelt sätt än vad som i dag är fallet.

”En närståendevårdare har rätt till tjänster som stöder närståendevårdarens vårduppgift samt ledigheter från och med lagens ikraftträdande oberoende av om avtalet om närståendevård eller vård- och serviceplanen har setts över”, meddelar Social- och hälsovårdsministeriet.

Kommunen ska vid behov komma överens med närståendevårdaren om hur de lediga dagarna kan användas retroaktivt.

Läs hela pressmeddelandet från Social- och hälsovårdsministeriet här.

Radiodoktorn läggs ner

Radiodoktorn hör till de program som läggs ner när Radio Vega den 1 september görs om för att locka till sig en yngre publik.

När Svenska pensionärsförbundets tidning God tid i våras skrev om Vegas kanalförnyelse var Radiodoktorn ett av de program som tidningens läsare särskilt lyfte fram och ville att radioledningen skulle hålla kvar.

Pensionärsförbundet har vänt sig till Radio Vegas ledning och bett den ompröva beslutet att lägga ner Radiodoktorn. Läs uttalandet här:

Läs mera.

Storslagen sångfest i Karleby

Gammal och ung, sångare från hela Svenskfinland samlades till en storslagen sång-och musikfest i Karleby 10-12 juni. Många fina konserter avlöste varandra på olika platser i staden.

Arrangörerna hade fullt upp  med att väva ihop tidtabellen till en fungerande helhet mellan övningar och uppträdanden. Sångfesten började i ett bistert väder, storm och regn som småningom utbyttes till soliga stunder på gator och torg.

Läs mera.

De gamlas dag
firas i oktober

De gamlas dag och vecka firas 2-9 oktober 2016, och i år är temat "Lust att lära sig". President Sauli Niinistö är beskyddare för firandet. 

För att hjälpa er planera program för De gamlas dag och vecka skickar Centralförbundet för de gamlas väl nu ut material som producerats för evenemanget. Detta första utskick, som innehåller två tidningar och två affischer, har skickats till drygt 2500 adresser, bland annat till kommuner, för­eningar, läroanstalter, församlingar och servicehus. 

Vi har tryckt 8000 affischer och 16 000 tidningar, och dessa kan ni beställa enligt behov. För beställningar på över 40 affischer och tidningar  behöver vi ett bidrag för att täcka portot, och vid sådana beställningar är det därför viktigt att ni anger faktureringsa­dress.
 
Ytterligare beställningar kan göras per e-post (tilaukset.vanhustenviikko@vtkl.fi) eller tele­fon (09) 3508 600. Tidningen finns på både svenska och finska. Mer information om De gamlas vecka finns på www.vtkl.fi/vanhustenviikko. 
 

Arbetspensionsfonderna
innehåller 180 miljarder

Arbetspensionssystemets tillgångar ökade år 2015 med 7,4 miljarder euro och uppgick vid årets slut till 180,7 miljarder euro, rapporterar Pensionsskyddscentralen.

Ökningen grundade sig på placeringsavkastningen. Arbetspensionssystemets utgifter översteg inkomsterna för andra året i rad. År 2015 var inkomsterna 24,7 miljarder euro, utgifterna 25,8 miljarder euro och placeringsavkastningen 8,5 miljarder euro.

Inkomsterna inom den pensionssystemet för den privata sektorn var 15,4 miljarder euro och utgifterna 16,5 miljarder euro.  Placeringsavkastningen var 5,5 miljarder euro.

Inom pensionssystemet för den offentliga sektorn var inkomsterna och utgifterna 9,3 miljarder euro och placeringsavkastningen 3,0 miljarder euro.

Läs hela pressmeddelandet.

134 miljoner ska sparas
på läkemedel 2017

Enligt statsminister Juha Sipiläs (C) regeringsprogram ska en besparing på 150 miljoner euro göras i de årliga kostnaderna för läkemedelsersättningar från och med år 2017. En del besparingar har redan gjorts under innevarande, men regeringen har inte nått sitt mål. 134 miljoner euro till ska sparas för att nå målet 2017.

Professor Heikki Ruskoaho vid Helsingfors universitet har på begäran av social- och hälsovårdsministeriet utrett hur uppdaterade ersättningssystemet och klassificeringen av sjukdomar och läkemedel är i samband med läkemedelsbesparingarna för 2017. Han kartlade även möjligheten att öka läkemedelsutbytet och utredde andra möjliga sparåtgärder.

Social- och hälsovårdsministeriet fortsätter beredningen av läkemedelsbesparingarna för år 2017 och resultaten av utredningsmannens rapport dryftas som en del av beredningsarbetet.  

Läs Heikki Ruskoahos rapport. Rapporten finns enbart på finska. 

Norrback: Dags att åtgärda vanvården

Vanvård inom äldrevården är mycket vanligt i Finland, rapporterar tillsynsverket Valvira.

Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback säger att det är viktigt att Valvira och social- och hälsovårdsministeriet tar rapporten om vanvård på största allvar.

-  Om 93 procent av de vårdanställda i en så pass stor undersökning säger att det förekommer vanvård på deras arbetsplats så är det allvarligt, säger Norrback.

Läs hela pressmeddelandet från Svenska pensionärsförbundet.

Valvira stänger
Apollohemmet

Apollohemmet i Tölö, Helsingfors, stängs i höst. Den övervakande myndigheten, Valvira, anser att alla rum ska ha en egen toalett. Det klarar inte hemmet av att bygga och nu stängs hemmet, skriver Hufvudstadsbladet.
– Det är sorgligt. Vi har funnits här i femtiotvå år, säger Apollohemmets verksamhetsledare Johanna Börman-Långström. Nu ser hon sin mammas livsverk gå i graven.

PangSÅNGFest

Aktuellt

SPF: Låt kommunerna sköta äldreomsorgen

Staten tar över finansieringen av social- och hälsovården i landet från och med  1 januari 2019. Det är kontentan av den information som regeringen idag (6 april) gav ut om social- och hälsovårdsreformen.Läs mera »
Markus West
Publicerad 06.04.2016 kl. 15:02

Sipilä öppnar för fem vårdområden

Statsminister Juha Sipilä (c) öppnar i en intervju för HBL upp för fem vårdområden kring landets fem universitetssjukhus.Läs mera »
Markus West
Publicerad 15.03.2016 kl. 08:42

Allt fler äldre reser med läsplattan i bagaget

För många äldre resenärer är det en njutning att planera och boka resan själv. Med datorns, läsplattans eller mobiltelefonens hjälp söker yngre, datorvana pensionärer prisvärda resor, drömmer om nya resmål och delar ibland med sig av semesterminnen på nätet.Läs mera »
Markus West
Publicerad 03.03.2016 kl. 08:58

SÄNDNING från SPF:s vårmöte den 25 April

Sändningen kan ses här nedan eller på förbundets Bambuserkonto:

Dags att spisa jazz

”En legend är en man stödd på käpp som är känd för vad han gjorde. Jag gör det fortfarande”, sade en gång den amerikanska jazzmusikern, kompositören och orkesterledaren Miles Davis (1926-1991).

Samma sak kan man säga om jazzentusiasterna inom Svenska pensionärsförbundet. Årets lyckade jazzkryssning med Viking Lines ms Mariella har just avslutats.

Bilden är från kön utanför jazzklubben Fasching. Foto: Nina Krogius.

Läs hela texten. 

Regeringen skär i servicen
till äldre funktionshindrade

Regeringen vill begränsa handikapplagen så att den enbart gäller funktionshindrade fram tills de fyller 75 år. Det betyder att äldre funktionshindrade hänförs till de tjänster som erbjuds med stöd av socialvårdslagen.

Synskadade Karl-Oskar Skogster i Nordsjö i östra Helsingfors är chockad över regeringens planer.

- Livskvaliteten påverkas när möjligheten att ta sig ut i samhället och delta i intressanta aktiviteter minskar, säger han till Svenska Yle.

Läs hela artikeln.

Så här krymper bidragen 2016


De förmåner som är bundna till folkpensionsindex krymper med 0,4 procent 2016, meddelar Folkpensionsanstalten. Samtidigt minskar sjukvårdsersättningarna och för läkemedelsersättningar införs en ny självrisk. Läs mera:

God Tid

Östersjön inte längre bara fredens hav

INTERVJU – Jag ser inga gränser, säger Yrsa Grüne, 68, nybliven pensionär och aktiv skribent i frågor som handlar om säkerhets- och försvarspolitik. God Tid träffade henne för en intervju om säkerhetsläget vid Östersjön. Läs mera »
Markus West
Publicerad 08.06.2016 kl. 10:28

PangSÅNGFest på kommande

Verksamhetsledaren # 5 Inom förbundet är planeringen nu i full gång inför följande PangSÅNGFest som kommer att gå av stapeln 10-12 februari 2017. Platsen är liksom förra gången Esbo kulturcentrum i Hagalund. Läs mera »
Berit Dahlin
Publicerad 03.06.2016 kl. 11:36

Brister i vården av de äldre

Ledare # 5 Valvira, Tillstånds- och tillsynsverket inom social- och hälsovården, har nyligen publicerat en rapport om kvaliteten i åldringsvården. I många avseenden är den alarmerande.Läs mera »
Ole Norrback
Publicerad 03.06.2016 kl. 11:07

Socialbarometern 2016 visar vägen

Verksamhetsledare # 4 Den riksomfattande paraplyorganisationen Finlands social och hälsa rf  (SOSTE) har nyligen utkommit med den 26:e Socialbarometern. Organisationen granskar årligen olika teman och detta år fokuserade man på överföringen av det grundläggande utkomststödet från kommunerna till Folkpensionsanstalten FPA och övergången till ett nytt social- och hälsovårdssystem (sote).Läs mera »
Berit Dahlin
Publicerad 06.05.2016 kl. 00:01

Alla tänker på sig, bara jag tänker på mig

Ledare # 4 Rubriken är en något lättsinnig beskrivning av egoismen. Samtidigt innehåller den en underförstådd längtan efter mera omtanke, att vi bryr oss om varandra. Rubriken berör oss inte bara som individer, den gäller också i bredare sammanhang. Läs mera »
Ole Norrback
Publicerad 06.05.2016 kl. 00:01

Rehabilitering
för äldre via FPA

Vi har hört att på vissa platser finns det inte tillräckligt info om  FPA-bekostade rehabiliteringskurser för äldre och för personer utanför arbetslivet för att uppehålla och förbättra funktionsförmåga. Samtidigt grubblar vi över varför kurserna inte fylls och vi måste annullera på grund av för få deltagare, berättar Nina Karlsberg, Sakkunnig inom rehabilitering och arbetshälsa vid Härmä Rehab i Österbotten. Läs mera:

100-årsfesten
som tar skruv

Nästa år fyller Finland 100 år. Jubileumsårets program växer så det knakar, de enskilda programförslagen är nu uppe i nästan 2 000. Jubileumsåret håller på att ta skruv ordentligt. Jubileumsåret och det erbjuds med säkerhet något för var och en. Svenska pensionärsförbundets PangSÅNGFest 2017 är förbundets viktigaste bidrag till firandet av Finlands självständighet.

Läs mera om förberedelserna för 100-årsfesten.

Krav på 
säkrare bussar

Olycksutredningscentralen rekommenderar att bussarna i framtiden byggs säkrare. Ändringar föreslås för fronten, baksidan av sätena, armstöden och säkerhetsbältena.

De nya rekommendationerna är ett resultat av en bussolycka i Högfors i juli ifjol. En personbilsförare misstänks ha gjort självmord genom att frontalkrocka med bussen. I bussen, som hade 19 passagerare, reste en grupp pensionärer från Lappfjärd i Kristinestad. Bussföraren och sex passagerare skadades allvarlig.

HBL skrev om rapporten i dag. (24 maj)

God Tid intervjuade tidigare i år Greger Lindell, som var chaufför i olycksbussen. I sin nya buss har han redan vidtagit en del av de åtgärder som Olycksutredningscentralen föreslår.

 

Ny spännande digital hälsotjänst till SPF

Svenska pensionärsförbundets styrelse godkände den 14 januari Wellmo, en ny digital hälsotjänst, som nu blir tillgänglig för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar.

Se artikeln på sidan 9 i God Tid 1/2016 eller IT-sidan för mer information. I artikeln förekom fel epost-adress, observera därför att du kan anmäla dig som Wellmo användare genom att skicka e-post till wellmo@spfpension.fi.

Wellmo är tillgängligt för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar som har en smarttelefon.

 

Guldålder
– men inte för alla

Tankesmedjan Magma har i samarbete med Svenska pensionärsförbundet genomfört en ny utredning,Guldålder – men inte för alla. Pensionärsliv år 2024.

Denna framåtblickande omvärldsanalys granskar hur pensionärernas liv och verksamhetsförutsättningar påverkas när lagstiftningen förändras, pensionärernas andel av befolkningen ökar och den offentliga sektorn tvingas spara.

Du hittar den som PDF här.

*****************