Norrback: Dags att åtgärda vanvården

Vanvård inom äldrevården är mycket vanligt i Finland, rapporterar tillsynsverket Valvira.

Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback säger att det är viktigt att Valvira och social- och hälsovårdsministeriet tar rapporten om vanvård på största allvar.

-  Om 93 procent av de vårdanställda i en så pass stor undersökning säger att det förekommer vanvård på deras arbetsplats så är det allvarligt, säger Norrback.

Läs hela pressmeddelandet från Svenska pensionärsförbundet.

Vasa centralsjukhus utan fulljour

Vasa centralsjukhus hör till förlorarna när den mest krävande jouren koncentreras till 12 stora sjukhus i landet. Nattetid och om helgerna kan patienter från Svenskösterbotten tvingas söka sig till centralsjukhuset i Seinäjoki för att få vård.

Så här ser social- och hälsovårdsministeriets förslag till jourförordning ut: Läs mera här:

Valvira stänger
Apollohemmet

Apollohemmet i Tölö, Helsingfors, stängs i höst. Den övervakande myndigheten, Valvira, anser att alla rum ska ha en egen toalett. Det klarar inte hemmet av att bygga och nu stängs hemmet, skriver Hufvudstadsbladet.
– Det är sorgligt. Vi har funnits här i femtiotvå år, säger Apollohemmets verksamhetsledare Johanna Börman-Långström. Nu ser hon sin mammas livsverk gå i graven.

134 miljoner ska sparas
på läkemedel 2017

Enligt statsminister Juha Sipiläs (C) regeringsprogram ska en besparing på 150 miljoner euro göras i de årliga kostnaderna för läkemedelsersättningar från och med år 2017. En del besparingar har redan gjorts under innevarande, men regeringen har inte nått sitt mål. 134 miljoner euro till ska sparas för att nå målet 2017.

Professor Heikki Ruskoaho vid Helsingfors universitet har på begäran av social- och hälsovårdsministeriet utrett hur uppdaterade ersättningssystemet och klassificeringen av sjukdomar och läkemedel är i samband med läkemedelsbesparingarna för 2017. Han kartlade även möjligheten att öka läkemedelsutbytet och utredde andra möjliga sparåtgärder.

Social- och hälsovårdsministeriet fortsätter beredningen av läkemedelsbesparingarna för år 2017 och resultaten av utredningsmannens rapport dryftas som en del av beredningsarbetet.  

Läs Heikki Ruskoahos rapport. Rapporten finns enbart på finska. 

SÄNDNING från SPF:s vårmöte den 25 April

Sändningen kan ses här nedan eller på förbundets Bambuserkonto:

Aktuellt

Pensionärsförbunden oroade för kvaliteten inom äldreomsorgen

Pensionärsförbunden i Finland befarar att äldreomsorgen försämras av vårdreformen. – Vi är oroade för att de svagaste i samhället drabbas. Kommunerna som står människorna närmare har bättre förutsättningar att ta hand om äldreomsorgen än landskapen, säger Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback på Kommuntorget. Läs mera »
Markus West
Publicerad 21.04.2016 kl. 08:20

Arkadia segrade i frågesporten

Arkadia Pensionärer segrade i SPF:s Frågesport 2016 som avgjordes måndagen den 4 april i Helsingfors. Tvåa blev Borgå svenska pensionärsförening och trea Korsholms Pensionärsförening. I det vinnande laget tävlade Urban Fellman, Karl-Johan Hellman och Elisabeth Hindsberg.Läs mera »
Markus West
Publicerad 07.04.2016 kl. 14:55

SPF: Låt kommunerna sköta äldreomsorgen

Staten tar över finansieringen av social- och hälsovården i landet från och med  1 januari 2019. Det är kontentan av den information som regeringen idag (6 april) gav ut om social- och hälsovårdsreformen.Läs mera »
Markus West
Publicerad 06.04.2016 kl. 15:02

Sipilä öppnar för fem vårdområden

Statsminister Juha Sipilä (c) öppnar i en intervju för HBL upp för fem vårdområden kring landets fem universitetssjukhus.Läs mera »
Markus West
Publicerad 15.03.2016 kl. 08:42

Allt fler äldre reser med läsplattan i bagaget

För många äldre resenärer är det en njutning att planera och boka resan själv. Med datorns, läsplattans eller mobiltelefonens hjälp söker yngre, datorvana pensionärer prisvärda resor, drömmer om nya resmål och delar ibland med sig av semesterminnen på nätet.Läs mera »
Markus West
Publicerad 03.03.2016 kl. 08:58

Dags att spisa jazz

”En legend är en man stödd på käpp som är känd för vad han gjorde. Jag gör det fortfarande”, sade en gång den amerikanska jazzmusikern, kompositören och orkesterledaren Miles Davis (1926-1991).

Samma sak kan man säga om jazzentusiasterna inom Svenska pensionärsförbundet. Årets lyckade jazzkryssning med Viking Lines ms Mariella har just avslutats.

Bilden är från kön utanför jazzklubben Fasching. Foto: Nina Krogius.

Läs hela texten. 

Regeringen skär i servicen
till äldre funktionshindrade

Regeringen vill begränsa handikapplagen så att den enbart gäller funktionshindrade fram tills de fyller 75 år. Det betyder att äldre funktionshindrade hänförs till de tjänster som erbjuds med stöd av socialvårdslagen.

Synskadade Karl-Oskar Skogster i Nordsjö i östra Helsingfors är chockad över regeringens planer.

- Livskvaliteten påverkas när möjligheten att ta sig ut i samhället och delta i intressanta aktiviteter minskar, säger han till Svenska Yle.

Läs hela artikeln.

VR sänker biljettpriserna 
- pensionärsrabatten krymper

Det blir billigare att åka tåg. VR meddelar att bolaget sänker biljettpriserna med ungefär en fjärdedel. Storleken på prissänkningen varierar beroende på vilken rutt man åker.

VR:s nya prismodell medför förmånliga priser även på de linjer på vilka det inte erbjudits VR:s förmånliga kampanjpriser under den senaste tiden.

Läs hela texten:

De nya priserna:

Regeringen satsar på 12 sjukhus

Den mest krävande specialistjouren ska koncentreras till 12 sjukhus, meddelade regeringens reformministergrupp på fredagen.

Siffran 12 sjukhus har också tidigare figurerat i samband med beredningen av social- och hälsovårdsreformen. Nu finns den alltså svart på vitt. Alla landskap får inte ett eget fullservicesjukhus, om regeringens planer förverkligas. Läs mera.

Så här krymper bidragen 2016


De förmåner som är bundna till folkpensionsindex krymper med 0,4 procent 2016, meddelar Folkpensionsanstalten. Samtidigt minskar sjukvårdsersättningarna och för läkemedelsersättningar införs en ny självrisk. Läs mera:

 

PangSÅNGFest

 

Hur vara trygg på datorn och på internet

Oberoende hur van datoranvändare man är, kan frågor om säkerhet på datorn och internet kännas svårt, hoten förändras och skurkarna strävar naturligtvis att alltid ligga steget före. Men det finns några sätt man kan skydda sig och vara tryggare.Läs mera »
Publicerad 04.05.2016 kl. 14:55
50561_t.jpg

Socialbarometern 2016 visar vägen

Verksamhetsledare # 4 Den riksomfattande paraplyorganisationen Finlands social och hälsa rf  (SOSTE) har nyligen utkommit med den 26:e Socialbarometern. Organisationen granskar årligen olika teman och detta år fokuserade man på överföringen av det grundläggande utkomststödet från kommunerna till Folkpensionsanstalten FPA och övergången till ett nytt social- och hälsovårdssystem (sote).Läs mera »
Publicerad 06.05.2016 kl. 00:01

Alla tänker på sig, bara jag tänker på mig

Ledare # 4 Rubriken är en något lättsinnig beskrivning av egoismen. Samtidigt innehåller den en underförstådd längtan efter mera omtanke, att vi bryr oss om varandra. Rubriken berör oss inte bara som individer, den gäller också i bredare sammanhang. Läs mera »
Publicerad 06.05.2016 kl. 00:01

Nytt medlemsregister och nya webbplatser

Verksamhetsledare # 3 Så har det äntligen hänt. Svenska pensionärsförbundet har efter många års diskussioner tagit i bruk ett nytt medlemsregister. Det nya registret är speciellt utvecklat för finlandssvenska förbund, vilket ger oss stora möjligheter att påverka funktionerna även i framtiden. Det gamla registret infördes redan år 2005 och har tidvis förorsakat en del olägenheter. Läs mera »
Publicerad 11.04.2016 kl. 11:57

Den som glad är, glädjer andra

Ledare # 3 Aldrig får man vara riktigt glad, sade förra flickan, för på sommaren går åskan och på vintern är det läsförhör. Nu är ju läsförhören historia och åskan är vi väl skyddade mot. Frågan är om glädjeämnena också i övrigt har ökat. Glädje är ju en känsla, och känslor finns det inte alltid rationella orsaker till. Vem kan nu med torra sakargument förklara en förälskelse för att ta ett exempel.Läs mera »
Publicerad 11.04.2016 kl. 11:53

TV:n är död! ??

Sättet vi ser på TV och målgruppen för vanligt TV tittande har ändrat. Utöver de vanliga TV sändningarna och programmen, som vi är vana vid, har det kommit nya lösningar och sätt att se på program.Läs mera »
Publicerad 08.04.2016 kl. 00:00

Pensionärsförbundet diskuterade biljettpriser med VR

Med anledning av att VR har förändrat sin policy för resenärernas biljetter vill Svenska pensionärsförbundet framföra följande: Läs mera »
Publicerad 07.03.2016 kl. 19:09

Händelsekalender

Oktober

24.10
Seniorkryssning 24 – 26.10 Svenska pensionärsförbundets traditionella seniroskepp på Silja Serenade. Följ resesidorna för mer information.

Krav på 
säkrare bussar

Olycksutredningscentralen rekommenderar att bussarna i framtiden byggs säkrare. Ändringar föreslås för fronten, baksidan av sätena, armstöden och säkerhetsbältena.

De nya rekommendationerna är ett resultat av en bussolycka i Högfors i juli ifjol. En personbilsförare misstänks ha gjort självmord genom att frontalkrocka med bussen. I bussen, som hade 19 passagerare, reste en grupp pensionärer från Lappfjärd i Kristinestad. Bussföraren och sex passagerare skadades allvarlig.

HBL skrev om rapporten i dag. (24 juni)

God Tid intervjuade tidigare i år Greger Lindell, som var chaufför i olycksbussen. I sin nya buss har han redan vidtagit en del av de åtgärder som Olycksutredningscentralen föreslår.

 

Ny spännande digital hälsotjänst till SPF

Svenska pensionärsförbundets styrelse godkände den 14 januari Wellmo, en ny digital hälsotjänst, som nu blir tillgänglig för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar.

Se artikeln på sidan 9 i God Tid 1/2016 eller IT-sidan för mer information. I artikeln förekom fel epost-adress, observera därför att du kan anmäla dig som Wellmo användare genom att skicka e-post till wellmo@spfpension.fi.

Wellmo är tillgängligt för alla Svenska pensionärsförbundets medlemmar som har en smarttelefon.

 

Guldålder
– men inte för alla

Tankesmedjan Magma har i samarbete med Svenska pensionärsförbundet genomfört en ny utredning,Guldålder – men inte för alla. Pensionärsliv år 2024.

Denna framåtblickande omvärldsanalys granskar hur pensionärernas liv och verksamhetsförutsättningar påverkas när lagstiftningen förändras, pensionärernas andel av befolkningen ökar och den offentliga sektorn tvingas spara.

Du hittar den som PDF här.

*****************

Markus West ny chefredaktör på God tid

Politices magister Markus West, 52, har valts till chefredaktör för Svenska pensionärsförbundets medlemstidning God Tid. Han ansvarar för planering och utformning av den tryckta tidningen God Tid. Han ska också utveckla förbundets nyhetsrapportering på nätet.

Markus West kommer närmast från KSF Media, där han varit nyhetschef för Hufvudstadsbladets, Västra Nylands och Östnylands samhällsredaktion. Han har tidigare arbetat som nyhetsreporter och redigerare på Vasabladet.

”Jag ser fram emot att att kavla upp ärmarna och börja arbeta med God Tid. De finlandssvenska pensionärerna har en pigg medlemstidning som ska bli ännu bättre. Vid sidan av medlemsmaterialet har samhällsjournalistik som handlar om pensionärernas ekonomi, boende och rätt till bra vård på svenska en given plats i God Tid,” säger West.

”Att vara seniormedborgare handlar inte bara om pengar och vård. Många av seniorerna har fler drömmar om framtiden än minnen om åren som gått. Båda de här berättelserna ska få plats i God Tid.”

Markus West tillträder den 15 november.

God Tid är medlemstidning för Svenska pensionärsförbundet med omkring 20 000 medlemmar och 76 medlemsföreningar inom hela det finlandssvenska kustområdet och Åland.

*****************